BRUCE STERLING & WILLIAM GIBSON

Rode ster, winterse omloopbaan

In de door Bruce Sterling samengestelde en bij Meulenhoff verschenen bloemlezing CyberpunkSF (SF 268), schreef Sterling: 'CyberpunkSF is een vitrinekast van een groep schrijvers die zich dit decennium nadrukkelijk manifesteerde. Hun band met de jaren tachtig markeerde hen als een groep, als een nieuwe stroming in de science fiction.

Op dit punt in de bloemlezing zal het de lezer duidelijk zijn geworden dat de moderne SF sinds de hoogtijdagen van Robert A Heinlein en tijdgenoten op talloze punten drastisch is veranderd. Thema's als tijdreizen, interstellaire vluchten, terravorming van onbekende planeten, ze worden nauwelijks nog aangesproken. De moderne SF-auteur richt zich nadrukkelijk op het zeer nabije, op dat wat bijna binnen handbereik is: ingeplante circuits, laserchirurgie, genetische manipulatie, computer interfaces in het menselijk brein.

Mega-SF besluit met het produkt van een samenwerking tussen twee spraakmakende auteurs van de nieuwe lichting: Bruce Sterling en William Gibson.

Van Sterling, die in de VS als auteur en woordvoerder van de cyberpunk-stroming naam en faam vergaart, verschijnt tegelijk met deze bundel de roman Schismatrix (SF 282).

Van Gibson, de enige echte cyberpunk-paus, brachten we reeds het met Hugo, Nebula én Philip K. Dick bekroonde Zenumagiër (SF 271) en het aansluitende Biochips (SF 276).

Rode ster, winterse omloopbaan werd vanuit een typische cyber-punk-invalshoek opgezet en markeert zich door nauwgezette research en gedetailleerde beschrijvingen.