56

De Rijksdienst voor het Wegverkeer leverde vlot de vier namen die bij de nummerplaten hoorden: één van Turkse origine, één mevrouw met de auto op naam van de zaak, nog een dame die Den Ende – Zoeteman heette…en ene G. Liebermann uit Breda.

“Hebbes!” Barend maakte een dansje om de tafel. Leendert belde onmiddellijk met de collega’s van de recherche in Breda.

Barend telefoneerde met de redactie van Het Onderwijsblad. Het duurde nogal lang voordat iemand de telefoon opnam. Zo te horen was het een vrij jong meisje. “Politie? We zijn eigenlijk gesloten, maar ik ben bezig om achterstanden weg te werken. Dus u boft!” Het kind was diep onder de indruk dat ze een rechercheur aan de lijn had. Barend voelde het aan en zei poeslief: “Zou u mij kunnen helpen in een delicate zaak, juffrouw? Ik zoek eigenlijk iemand die over de acquisitie van de advertenties gaat.”

“Ik heet Janine. Janine Mulder. Ik heb een neef die ook bij de politie werkt!”

Barend had een kopie van de bewuste advertentiepagina in zijn hand. Hij noemde de datum en vroeg of de aanbieder van de advertentie soms ene meneer Liebermann uit Breda was geweest.

“Ik weet niet of ik die informatie mag geven, hoor.”

“Wat ik vraag is geen vertrouwelijke informatie meer, Janine! De naam heb ik immers al. Ik ben een bewijs aan het rondmaken. Je hoeft alleen maar ja of nee te zeggen.”

“Nou, goed dan. Ogenblik.”

De telefoonhoorn registreerde feilloos alle geluiden. Barend hoorde getik op een toetsenbord. Daarna hoorde hij hoe Janine bij de telefoon vandaan liep, een kastdeur openschoof en uitvoerig door een ordner bladerde. “Ja!” hoorde hij haar zeggen. Ze pakte de hoorn weer op en zei: “Ja, dat klopt, hoor.”

“Je bent geweldig, Janine, heel erg bedankt. Mag ik je nog eens bellen als ik wat meer wil weten of als ik met een andere vraag zit?”

“Vanzelf! Je hebt mijn naam? Ik werk hier alleen op maandag, dinsdag en woensdag.”

Zwijgend ketsten Barend Kolfschoten en Leendert Vosmeer hun rechtop gehouden rechterhanden tegen elkaar. De onbekende vriend van Celina Deemoed had vanaf dit moment een naam.