78

“Die Jasper Joziasse zit in verhoorkamer 2 klaar, meneer Vosmeer,” zei de wachtcommandant over een interne telefoonlijn.

“Laat nog maar even sudderen,” zei de rechercheur stug. Hij werkte met Barend Kolfschoten aan de zo langzamerhand doorlopende rapportage van de zaak Deemoed. Barend had zojuist een email van Janine Mulder ontvangen waarin ze bevestigde dat de heer Liebermann nu al vier achtereenvolgende jaren, telkens in de tweede week van december, dezelfde advertentie in Het Onderwijsblad had geplaatst. “Sentimenteel tijdstip, net voor de kerst,” vond hij. “Maar wel effectief.”

De telefoon op het bureau rinkelde luid en opdringerig. Barend nam op en zei: “Ja, hij is hier. Vindt u het goed dat ik een en ander via de intercom volg?” Hij drukte op het symbool van de luidspreker en zei: “Voor jou, chef, Van der Schraaf in Breda.”

“Gefeliciteerd, collega Vosmeer, je hebt een grote vis gevangen!”

“Vertel, vertel!”

“Onze meneer Liebermann heeft in zijn huis een zorgvuldig afgesloten kamertje dat hij min of meer heeft behangen met foto’s van zes alleenstaande dames met wie hij op vakantie is geweest. Hij heeft van die vakanties plakboeken aangelegd waarin hij tot in de kleinste details bijhield waar hij met hen heenging en wat hij samen met hen deed.”

“Zoiets had ik al begrepen,” zei Leendert. “Wij hebben hier een moordzaak Duijker in onderzoek en zijn erachter gekomen dat er een connectie bestaat tussen de vermoorde man en Gerhard Liebermann. Duijker hield hem in de smiezen. Hij bespioneerde mensen en deed insluipingen, onder andere bij Celina Deemoed, door wie hij Liebermann op het spoor kwam. Kun je me volgen?”

“Jawel.”

“Duijker is ook in Breda geweest, want wij vonden een fotoreportage waarin die plakboeken figureerden – hij had er overigens maar vier gefotografeerd! Van een van die dames hebben wij intussen een naam: Betty Klanderman uit Amstelveen, vermist sinds 2003. Kan het zijn dat Liebermann onze vriend Duijker op het spoor is gekomen en hem heeft vermoord? Hij beweert dat hij op vrijdag 27 juli in Zeeland arriveerde om Celina terug te brengen en dat hij als een haas is teruggekeerd naar Frankrijk. Maar Duijker is op zondag 29 juli om het leven gebracht. We weten intussen dat Liebermann kan liegen dat het gedrukt staat.”

“We gaan hem nog eens flink aan de tand voelen. Hoor eens, collega, die vondst bij Duijker is schitterend aanvullend bewijs! We zullen het niet eens nodig hebben om een zaak tegen Liebermann te beginnen. De roodbruine aarde waar je het over had hebben onze technische jongens in zijn kofferbak aangetroffen. En…hou je vast: niet alleen Betty Klanderman die je net noemde staat op de lijst van vermiste personen! De andere vijf sterren uit de serie Plakboeken van Liebermann ook! Die knaap heeft zes vrouwen spoorloos laten verdwijnen en daarna hun rekeningen leeggehaald.”

“Waren het allemaal eenzame schooljuffen?”

“Klopt, ze werkten alle zes in het voortgezet onderwijs en kwamen uit het hele land. Zes moorden in zes opeenvolgende jaren – in één klap opgelost!”

“Betekent dit dat Celina Deemoed nummer zeven zou zijn geweest?”

“Exact, Vosmeer, de spijker op z’n kop. Zijn vakantiefoto’s uit Frankrijk vertonen hetzelfde patroon. En hij is al met haar pasje in de weer geweest om haar rekening te plunderen.”

“Maar er kwam iets tussen.”

“Ja, zij gooide zijn planning aardig in de war.”

“Misschien was hij echt verliefd op haar.”

“Misschien…zijn emoties leken mij heel echt. Het verdriet van die man!”

“Ik denk, collega, dat Liebermann over een flinke voorraad krokodillentranen kon beschikken. Vergeet niet dat we met een docent te maken hebben! Leerkrachten zijn soms hele goede acteurs. Hij spéélde de minnaar die met wroeging over de dood van zijn geliefde worstelde en dat deed hij met verve.”

“Dat neem ik zo van je aan. Wat die zes vrouwen betreft…we hebben alleen vermissingen. Voor moord heb je een lijk nodig.”

“Ik hoop dat hij bij het verhoor zal gaan praten.”

“Wanneer ga je daarmee beginnen?”

“Liefst vandaag nog. Nu Liebermann een soort seriemoordenaar blijkt te zijn krijgen we de hoogst denkbare prio! Je zegt het maar. Ik wil graag dat jij erbij bent. Je kunt van de hogere kaders een hoop krediet verwachten, omdat Liebermann op jouw initiatief met video spotting werd opgespoord. Ze zijn dol op moderne technieken. Let maar op: volgend jaar geef jij workshops!”

“Dank je voor het compliment. Ik wil nu vooral zekerheid over de vraag of hij degene is die Duijker heeft aangepakt, want die zaak zit zo vast als een huis. Ik bel je straks terug. Ik ga even overleggen. Je hoort van me.”