ten slotte

Alle personages en gebeurtenissen in Dossier Tobias zijn fictief. Maar niet alle overeenkomsten met de werkelijkheid berusten op toeval. Mijn inspiratie vond ik in een echte kinderontvoeringszaak. C., N., J. en N.: dank dat jullie mij hebben toegelaten tot jullie levens.

Ik heb niet gestreefd naar het vertellen van de waarheid, maar verontschuldig mij op voorhand voor eventuele feitelijke onjuistheden die het gevolg zijn van mijn niet onfeilbare juridische en religieuze kennis. Ook heb ik mij historische vrijheden veroorloofd. Benedictus XVI bezocht Warschau in werkelijkheid in 2006. Voor de overpeinzingen van een Poolse emigrant vond ik mijn inspiratie in Geboortegrond van Czeslaw Milosz.

Dank ben ik verschuldigd aan mijn dierbare vriend Tjan, die mij met raad en daad heeft bijgestaan; aan Olga voor de psychologische analyse; aan Fred Teeven en de andere Kamerleden die strijden voor verbetering van de uitvoering van het Haags Kinderontvoeringsverdrag; aan De Boorder Schoots voor hun deskundigheid; aan de Amsterdamse rechtbank, die tenminste wel zelf bleef nadenken toen het over N. ging.

Een eervolle vermelding verdienen: Dominique, Reyer, Cathe-rine, Marguerite, Veronique, Eloe, Katinka, Klaas, Anne-Claire, Karen, Sietske, Beau, Selly, Merlijn, Jan en alle bloedjes van kinderen, kortom alle leden, donateurs en supporters van de operaties Melkpak 1 en Melkpak 11 (© Franka).

Annet de Jong