Les eleccions per accelerar el Procés: interpretacions diverses
El resultat de les eleccions del 25 de novembre del 2012 és difícil d’interpretar, especialment per a algú que s’ho mira des de fora o, en el cas dels enviats especials, si no coneix amb profunditat el teixit polític català. La coalició del líder Artur Mas perd pistonada a les urnes, però les posicions independentistes avancen. Ha guanyat, Mas? Ha perdut, l’independentisme? La controvèrsia està servida i de parers n’hi ha per triar i remenar. A la Gran Bretanya, The Times dóna el procés gairebé per descarrilat: «Espanya es va desviar d’un possible trencament ahir a la nit, ja que el líder que va convertir unes eleccions locals en un referèndum de facto per la independència va patir un desastre a les urnes». Ben diferent és la lectura que fa la influent capçalera econòmica Financial Times: «Els catalans fan un pas endavant cap al vot per la ruptura […] Catalunya ha emès un mandat imperatiu als partits que es comprometien a celebrar un referèndum per la independència en les eleccions, que posen aquesta regió del nord d’Espanya en una situació de col·lisió amb Madrid».
Ara travessem el canal de la Mànega. A França, Le Figaro considera que «Catalunya manté el camí cap a la independència», mentre que a Brussel·les llegim que «els catalans no donen via lliure als nacionalistes». Són les pàgines del periòdic flamenc De Standaard, on la conclusió és contundent: «Mas ha apostat i ha perdut». Per la seva banda, el francòfon Le Soir diu: «Els nacionalistes catalans reculen davant l’esquerra independentista […] Mas ha perdut la seva aposta: avançant les eleccions volia aprofitar l’empenta independentista que sacseja Catalunya per conquerir una majoria absoluta i tirar endavant el seu projecte de referèndum».
A Alemanya, el diari conservador de referència, Frankfurter Allgemeine Zeitung, qualifica els resultats de «victòria verinosa» i el corresponsal a Madrid de l’agència de notícies DPA rebla de manera contundent: «Catalunya es treu del cap el somni de la independència». A l’altra banda de l’Atlàntic, la premsa nord-americana atorga la victòria al sobiranisme, començant per The New York Times: «Els electors catalans han donat la victòria als partits separatistes i augmenta la probabilitat que la regió econòmicament més poderosa d’Espanya convoqui un referèndum que Madrid s’ha entestat a bloquejar». Atenció a una altra capçalera de pes, The Wall Street Journal: «Els electors han castigat el líder separatista de la regió, però han donat un ampli suport als partits que volen la independència d’Espanya». Curiosament, mentre que a Nova York es qualifica Mas de «líder separatista», a casa seva perd suport en favor d’ERC paradoxalment perquè molts electors es malfien de la sinceritat del seu independentisme.