4 Je meest wijze keuzes maken
De intuïtieve geest is een gewijd geschenk en de rationele geest is een trouw dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar eert en het geschenk vergeten is.,Albert Einstein
In een 'man in de straat'-reading voor mijn tv-programma in Nederland kwam ik een zeer charismatische heer tegen, die aan het lunchen was op het eetplein van een winkelcentrum in Rotterdam. Onmiddellijk bespeurde ik dat de geest van een oudere vrouw bij hem was, en hij bevestigde dat het zijn overgrootmoeder was. Voordat ze stierf had ze gezegd dat ze altijd bij hem zou zijn en via hem over de familie zou waken. Vervolgens vertelde hij me dat hij voor de moeilijke beslissing stond om bepaalde mensen in zijn leven de waarheid te zeggen. Hij had de nacht tevoren niet kunnen slapen en was zelfs naar het ziekenhuis geweest omdat zijn maag erg opspeelde. Maar nu ik hem had herinnerd aan zijn overgrootmoeder en haar onzichtbare aanwezigheid, wist hij wat hem te doen stond.
Bijna elke dag van ons leven komen we voor gemakkelijke en moeilijke keuzes te staan. Deze weg of die? De telefoon opnemen of de voicemail laten inspreken? Ja zeggen op een uitnodiging voor een afspraakje of de persoon in kwestie mijden als de pest? De baan aanpakken of doorgaan met zoeken? De relatie uitmaken of eraan werken? Als je bent zoals ik, heb je geleerd dat je je gezond verstand moet gebruiken voor de kleine keuzes, en dat je moet vragen: 'Wat is hier wijsheid?' Voor de grotere keuzes, bijvoorbeeld in je carrière of je relatie, zul je het logische, denkende deel van je hersenen gebruiken om de voors en tegens af te wegen, en vervolgens de meest logische, rationele keus maken. Maar ik geloof dat beslissingen nemen die alleen op logica of gezond verstand berusten een van de meest basale bronnen van informatie negeert: je intuïtieve, wijzere zelf. Net als bij mijn vriend op het eetplein kan intuïtie je helpen om de beste keus te maken en zorgen dat je meer vrede hebt met het besluit dat je neemt.
Een klein voorbeeld waarin je intuïtie, gezond verstand en logica aan het werk kunt zien. Op een vrijdag werd ik opgebeld door een goede vriend van me. Hij zat in de put omdat hij zijn hond kwijt was geraakt en vroeg me of ik wilde helpen om haar te vinden. Het eerste wat we deden was de hele zaterdag alle plekken aflopen waar we dachten dat de hond kon zijn (gezond verstand). We doorzochten ook het gebied waar iemand de hond had gezien, hoewel het kilometers weg was van de plek waar de hond zoek was geraakt (opnieuw: gezond verstand). Vervolgens keken we op de plekken waar de hond naartoe kon zijn gegaan op basis van de hoeveelheid tijd die verstreken was (logica). Geen hond. Welnu, zondagochtend werd ik om ongeveer 7. 00 uur wakker en belde meteen naar mijn vriend. 'Je moet meteen vertrekken. Ga naar precies dezelfde plek waar we gisteravond waren en neem je andere hond mee, zodat ze een vertrouwde energie in de buurt heeft, dan zul je je hond vinden, ' zei ik. Op dat moment was de energie zo sterk dat ik wist dat de timing juist moest zijn. Hij ging naar de buurt waar we hadden gezocht en daar was zijn hond, gezond en wel. Mijn intuïtie had het laatste stukje van de puzzel geleverd die logica en gezond verstand niet hadden weten op te lossen.
Veel mensen erkennen de waarde van intuïtie in het maken van goede keuzes, alleen noemen ze het geen 'intuïtie'. In plaats daarvan hoor je dingen als 'ik voel het aan mijn water' of 'hetvoelt gewoon goed', of ze krijgen ineens een gevoel in hun buik. Al deze woorden beschrijven een vorm van weten die buiten de normale kanalen omgaat, informatie afkomstig van een andere plek dan het bewuste deel van ons brein. We hebben dit vermogen allemaal, maar in de meeste moderne, geciviliseerde' omstandigheden is ons geleerd dat intuïtieve gevoelens geen geldige bron van informatie zijn. Intuïtie wordt vaak afgedaan als inferieur aan logica en gezond verstand, tot voor kort. Inmiddels bespreken veel boeken over zakelijke en persoonlijke ontwikkeling de voordelen van intuïtie in besluitvormingsprocessen. Gary Klein, een expert in de psychologie van leiderschap en besluitvorming op de werkplek, zegt over analytisch beslissen zelfs het volgende: 'Het werkt wel in een onderzoekslaboratorium, waar niet-afgestudeerde proefpersonen triviale beslissingen mogen nemen. In het dagelijks leven, waar beslissingen een grotere uitdaging zijn, waar situaties verwarrender en complexer zijn, waar informatie schaars of onvolledig is, waar de tijd dringt en waar veel op het spel staat, werkt het model echter lang niet zo goed. In die omgeving is het klassieke, analytische model van besluitvorming een flop. ' Er zijn zelfs studies gedaan die aantonen dat mensen die beslissingen nemen op basis van analyse zich minder voldaan voelen dan zij die op intuïtieve gevoelens afgaan om hun keuzes te maken. Het is geen toeval dat de Amerikaanse marine, een van de best getrainde militaire strijdkrachten in de wereld, intuïtief beslissen nu gelijkwaardig acht aan analytisch beslissen.
Ik moet iets heel duidelijk maken over de term 'intuïtie'. Veel modieuze boeken proberen intuïtie nu te definiëren als iets dat we ontwikkelen op grond van onze ervaringen. We bouwen op een bepaald gebied ervaring en kennis op die als een referentiekader gaan fungeren, bijvoorbeeld voor een brandweerman, over wat we in bepaalde situaties kunnen tegenkomen en moeten doen. We gaan zo veel brandende gebouwen binnen, zien hoe vuur zich op zo veel verschillende manieren gedraagt en leren zó goed wat we moeten doen, dat het automatisch wordt, bijna onbewust. We merken tekenen van gevaar eerder op dan iemand met minder routine en een kleiner referentiekader. In plaats van bewust te moeten analyseren wat er bij een brand aan de hand is, weten we onmiddellijk wat we moeten doen, omdat we het eerder hebben gezien. Natuurlijk kan routine en ervaring ons alerter maken voor het soort energieën dat een rol speelt op het gebied in kwestie. Het is als met een langdurige relatie; je kunt intuïtief beter afgestemd raken op je partner of je kind en gevoeliger worden voor wat er met hen is, zelfs als ze niet bij je zijn. En het is zeker zo dat de meeste mensen in werksituaties veel meer afgestemd raken op de energie van de werkplek, of er nu open gecommuniceerd wordt of niet. Maar een brandweerman met veel routine en een door ervaring gescherpte intuïtie kan nog steeds gewond raken, terwijl zijn onervaren collega in dezelfde situatie wellicht een intuïtief besef van gevaar heeft en doet wat nodig is om heelhuids te ontkomen. Intuïtie is niet beperkt tot informatie omhooghalen die in ons onderbewuste ligt opgeslagen. Zoals miljoenen mensen kunnen bevestigen brengt intuïtie ons in contact met informatie die zich volledig aan onze eigen ervaring onttrekt, informatie die ontleend is aan een veel bredere kennis, informatie die deel uitmaakt van de energie van het leven zelf. We kunnen deze grotere bron van informatie gebruiken om betere keuzes te maken, zelfs wanneer we geen routine of ervaring hebben. En wanneer we informatie en inspiratie, logica, gezond verstand en universele kennis combineren, vinden we de meest zinnige antwoorden.
Ik zeg niet dat je altijd je intuïtie moet volgen, net zo min als dat ik zeg dat je altijd je logica en gezond verstand moet volgen. Mijn zuster Alicia zei ooit: 'Iedereen is intuïtief, maar niet iedereen heeft gezond verstand. ' Je moet niet midden in de nacht door een gevaarlijke buurt lopen en zeggen: Mijn intuïtie zal me wel waarschuwen of er gevaar is' en denken dat dit voldoende bescherming is. Ik geloof dat logica en gezond verstand absoluut vitaal zijn om ons een weg door het leven te kiezen. Als intuïtie ons zesde zintuig is, heeft God ons ook een zevende gegeven, gezond verstand! Ik heb niets op met mensen die zeggen dat ze zich door hun intuïtie laten leiden, ongeacht wat die hun influistert. Dat is het soort mensen dat al hun geld aan dubieuze paragnosten en oplichters geeft. Zoals mijn moeder altijd antwoordde wanneer ik als tiener zei: 'Maar iedereen doet het!': 'Zou jij van een brug springen als je vrienden (of je intuïtie) dat zeiden?' Zulke mensen kunnen een gevaar zijn voor zichzelf en anderen. Je bent God niet en je intuïtie is niet onfeilbaar. Er zijn ook negatieve en misleidende energieën die je valse boodschappen kunnen geven. Daarom is een van de belangrijkste functies van logica en gezond verstand dat ze je een tweede en derde controle bieden op de intuïtieve leiding die je ontvangt. Aan de andere kant ben ik er ook van overtuigd dat mensen die alleen op logica en gezond verstand varen, een vitale bron van informatie en leiding mislopen. Trek een paar momenten uit om naar de innerlijke wijsheid van je intuïtie te luisteren, dat zal je helpen om betere, verstandiger keuzes te maken dan als je alleen op logica en gezond verstand afgaat. Intuïtie kan je helpen om de obstakels van angst en behoedzaamheid te overwinnen die je afhouden van groeien en leren. Sterker nog, intuïtie kan resultaten opleveren die je met alleen logica en gezond verstand nooit zou kunnen bereiken.
Intuïtie, gezond verstand en logica om wijs te beslissen
Wanneer je voor een belangrijke beslissing staat, is het belangrijk om hem vanuit alle drie de gezichtspunten te bekijken. Ik begin doorgaans met intuïtie: wat is mijn eerste, spontane indruk bij deze situatie? Laten we een voorbeeld uit de zakenwereld nemen.
Je krijgt de kans om deel te nemen aan een team dat aan een nieuw project werkt. Het zal langere werktijden meebrengen, maar als het goed verloopt, zou het je carrière vooruit kunnen helpen. Wat is je eerste 'gevoel' wanneer je aan het project denkt? Opwinding? Zenuwen? Is er iets in je dat 'Ja!' zegt, of wellicht een gevoel van naderend onheil? Misschien krijg je de spontane ingeving: 'Als David meedoet zal het zeker slagen. ' Besteed aandacht aan je eerste indruk over deze kans.
Nu kun je je gezond verstand erop loslaten. Je gezond verstand vertelt je dat dit project een mooie kans is, een die zich in de nabije toekomst niet snel nog eens zal voordoen. (Of misschien zegt je gezond verstand dat je al veel te veel op je bordje hebt en er niets bij kunt hebben, of misschien heb je voor de nabije toekomst een vakantie met je gezin gepland die je niet meer kunt verzetten. ) Ik beschouw gezond verstand als een geweldig 'eerste honk' voor het bewuste deel van het brein. Gezond verstand kijkt naar het grote plan en geeft je zijn oordeel, duim omhoog of omlaag. Heb je eenmaal een blik op het grote plan geslagen, dan kun je er een meer gedetailleerde logische analyse op loslaten. Maak een lijst van voors en tegens; analyseer welke voordelen en nadelen het heeft om het project al dan niet op je te nemen. Dit zal de behoefte van de bewuste geest aan bevestiging en inbreng bevredigen terwijl het je wellicht ook meer klaarheid zal brengen.
Maar als je dat allemaal hebt gedaan, stel ik voor dat je teruggaat naar je intuïtie. Onthoud dat intuïtie twee uiterst waardevolle bronnen van wijsheid aanspreekt. Ten eerste is het je toegang tot de informatie die is opgeslagen in je onderbewuste geest. Het onderbewuste kan veel meer onderscheiden dan onze bewuste geest. Het is de plek waar we spontane verbindingen leggen tussen ogenschijnlijk losstaande brokjes informatie. Het is de plek waar onze emoties en ons intellect inbreng van bronnen buiten onszelf ontmoeten. Je onderbewuste geest zal je misschien vertellen dat bepaalde teamleden problemen kunnen opleveren, of misschien krijg je een gevoel dat er op directieniveau veel steun is voor dit project. (Later herinner je je dat je een adjunct-directeur hebt horen zeggen dat het bedrijf een nieuwe richting wil inslaan, en dit project past daar precies bij. Je hebt die herinnering niet bewust opgeslagen, maar je onderbewuste gebruikte het om je een gevoel van zelfvertrouwen te geven. ) Vraag je nu opnieuw af: 'Hoe voel ik me over elke keuze na alle analyse die ik heb gedaan?'
Ten slotte schakel je je intuïtie opnieuw in om uit een bron van wijsheid voorbij je bewuste en onderbewuste geest te putten. Gebruik de in hoofdstuk 3 beschreven stappen om je intuïtie te bevragen. je intuïtie kan de subtiele stromen van universele energie die je beslissing omringen lezen. Je intuïtie zal wellicht in staat zijn potentiële risico's en conflicten op te sporen waar je zelf geen weet van kunt hebben, of je laten zien dat dit project de gouden deur is die je naar een compleet nieuw niveau van succes zal voeren. Laat logica, gezond verstand en de verlangens en wensen van je onderbewuste los en ga regelrecht naar dat hoogste niveau van wijsheid. Dat is de beste plek om het laatste woord te horen over wat je moet doen.
Hoe angst je vriend of vijand kan zijn
Een van de belangrijkste wegen waarlangs onze intuïtie ons tips geeft, is angst. Soms is het een steekje van onbehagen of een vaag gevoel dat er iets niet helemaal klopt. Dit kan je intuïtieve zintuig zijn dat je waarschuwt voor een situatie die nog niet tot je bewuste geest is doorgedrongen. Misschien neem je een route naar de supermarkt die je al duizend keer eerder hebt gereden, alleen voel je je vandaag ongemakkelijk zodra je in de auto stapt. Iets voelt vreemd; je kunt er niet de vinger op leggen, er is geen specifiek geluid of getril dat je opvalt, maar je zesde zintuig waarschuwt je dat er iets mis is met je auto. Je rijdt naar de plaatselijke garage in plaats van naar de supermarkt en komt erachter dat een van de wielbouten is
losgeraakt. Als je meer dan 40 kilometer per uur had gereden had hij er afkunnen vallen en een ongeluk kunnen veroorzaken. Op andere momenten zul je zeker weten dat er onmiddellijk gevaar dreigt en dat jenu weg moet wezen. Je loopt door een straat en merkt dat je op een afstandje door een man wordt gevolgd. Je kunt hem niet duidelijk zien, maar je intuïtie slaat luidkeels alarm: 'Wegwezen. ' Je gaat de eerste de beste winkel binnen en vraagt de verkoper of hij je naar je auto wil begeleiden. Die avond zet je het lokale tv-journaal aan en zie je het gezicht van de man: hij was betrokken bij een overval op een autobestuurder een paar straten van waar jij hem zag. Wanneer we die sterke, specifieke intuïtieve waarschuwingen krijgen, lopen we gevaar als we ze in de wind slaan, want ze zijn bedoeld om ons te beschermen.
In andere omstandigheden kan angst ons er echter van weerhouden onze intuïtie te benutten. Angst kan een vriend zijn die je voor iets waarschuwt, maar constant in angst leven belet je volledig te leven. Soms zul je, wanneer het universum je voor iets probeert te waarschuwen, dat niet opmerken omdat de angst te veel paranormale 'ruis' schept. En als je bang bent dat de signalen die je van het universum krijgt 'bovennatuurlijk' zijn of niet in jouw belang, zul je geneigd zijn het contact te verbreken. Dat wil niet zeggen dat angst slecht is; het is zelfs een van de belangrijkste manieren waarop het universum ons waarschuwt voor potentiële problemen of negatieve energieën. Maar je moet je angst aan een onderzoek onderwerpen om te zien of het een passende reactie op je situatie is. Dus hoe weet je of de angst die je voelt passend is of dat je verstand en emoties je in de weg zitten? Dit is een van de beste momenten om je logica en gezond verstand aan het werk te zetten. Waardoor wordt de angst uitgelokt? Het kan best een heel normale reactie zijn op de figuur die jou van de overkant van de straat boos aankijkt. En misschien is het niet zo onlogisch dat je wat bibberig bent wanneer je voor het eerst gaat scubaduiken, of je eerste tandemsprong uit een vliegtuig gaat maken, of zenuwachtig bent wanneer je kind voor de eerste keer naar school gaat. Maar zijn die angsten passend gegeven de omstandigheden en moet je er actie op ondernemen? Dan is het tijd om je logica en gezond verstand in te zetten. Als er geen andere reden voor de angst is dan het feit dat je (1) een nieuwe en uitdagende ervaring aangaat, (2) een onverbeterlijke tobber bent die overal bang voor is, of (3) onzeker bent hoe de ervaring zal uitpakken, dan stel ik voor dat je het logisch denken en je gezond verstand de vraag stelt: 'Wat is hier echt aan de hand?' Zet vervolgens een wit licht van bescherming om je heen en zeg misschien een gebed om te zorgen dat je afgeschermd bent voor het geval je negatieve energieën oppikt die het niet goed met je voor hebben. Als je dat hebt gedaan, bekijk je de situatie opnieuw om na te gaan of je wilt doorgaan, wilt wachten of je helemaal uit de situatie wilt terugtrekken
Ik raad je ook aan een 'buikcheck' te doen om te zien of dit een logische angst is of een intuïtieve waarschuwing. De meesten van ons weten het wanneer we in een bepaalde situatie een 'Wegwezen!'-reactie hebben. Het is bijna alsof ons overlevingsinstinct in het geweer komt. In dergelijke gevallen raad ik je sterk aan om je gevoel te volgen en iets te doen om van de angst af te komen of je uit de situatie terug te trekken.
Zelfkennis is een belangrijk element in de beslissing of angst een duidelijk signaal of mentale ruis is. Is angst je gewone reactie op de meeste situaties? Werkt angst verlammend op je of prikkelt het je tot actie? Draait je angst om bepaalde mensen of situaties, misschien als gevolg van dingen die je in het verleden hebt meegemaakt? Als je ooit beroofd, overvallen of mishandeld bent, is het niet verwonderlijk dat je bang bent om door donkere straten te lopen of met iemand uit te gaan die je aan je ex herinnert. Ben je bang dat je naasten iets overkomt, in het bijzonder je kinderen? Heb je angsten rondom werk, over acceptatie, over hoe je presteert in je eigen ogen of in die van anderen? Vrees je voor je fysieke veiligheid en weerhoudt dat je ervan om deel te nemen aan activiteiten zoals duiken, vliegen, joggen? Bij het analyseren van angst is 'Ken uzelf' een van de eerste geboden. Alleen wanneer je weet hoe je in elkaar zit, kun je besluiten of je angst uit jezelf voortkomt of dat het gaat om een waarschuwingssignaal van het universum.
Het tegengif tegen angst is tweeledig: (1) voorbereiding en (2) vertrouwen. Gebruik gezond verstand en logica om je voor te bereiden op de situaties waar je angst voor waarschuwt. Je kunt je ook prepareren door altijd een wit licht van bescherming om je heen te zetten wanneer je het eerste begin van angst voelt. Maar heb je je eenmaal geprepareerd, dan moet je erop vertrouwen dat het universum je zal vertellen wat je moet weten. Wanneer je leeft vanuit vertrouwen en een positieve instelling, zullen eventuele intuïtieve waarschuwingen veel helderder doorkomen en hoef je alleen maar opmerkzaam te zijn. Omdat ons intuïtieve zintuig bedoeld is om ons te waarschuwen wanneer dat echt nodig is, kan het je helpen de klippen van angst en voorzichtigheid te omzeilen die je van leren en groeien afhouden. Wanneer je je intuïtie correct gebruikt, kan angst een waardevol dienaar worden in plaats van een veeleisende meester.
Toevalligheden zijn signalen van het universum
Wanneer het gaat om keuzes maken in je leven, is het belangrijk te weten waarop je moet letten. Vaak seint het universum ons door wat sommige mensen 'toevalligheden' noemen. Je besluit je vierkamerwoning op de markt te gooien, en voordat je het iemand kunt vertellen of zelfs maar een makelaar hebt ingeschakeld, belt er een vriendin op die zegt: 'Mijn zuster krijgt een baby en ze hebben een groter huis nodig. Weet jij vierkamerwoningen in de buurt?' Iemand vraagt je hoe je kind het doet op school en diezelfde middag stuurt zijn leraar je een verslag van Johnny's vorderingen in wiskunde. Je rijdt elke dag over dezelfde weg naar je werk en op een dag zie je een bord dat zegt: 'Houd veilige afstand', je herinnert je niet dat je dat bord eerder hebt gezien en staat er verder niet bij stil. Tot je een paar minuten later van rijbaan wilt wisselen om een voorligger in te halen, een claxon op die rijbaan hoort toeteren en maar net kunt vermijden dat je door een snelle terreinwagen opzij wordt gedrukt. Is het toeval, of synchroniciteit? Is het gewoon een grap die het universum met je uithaalt? Misschien, maar het is veel waarschijnlijker dat zulke voorvallen momenten zijn waarop het universum ingrijpt om ons te waarschuwen, voor ons te zorgen en ons te tonen of we wel of niet afgestemd zijn. ln zijn boek Synchronisch leven: de onbegrensde kracht van het zinvolle toeval schrijft Deepak Chopra: 'Toevalligheden zijn als waarschuwingslichten langs de weg, die onze aandacht vestigen op iets belangrijks in ons leven. Hints van dingen die zich aan onze alledaagse waarnemingen onttrekken. We kunnen ervoor kiezen die hints te negeren en door te jakkeren, of we kunnen er acht op slaan en het wonder beleven dat ons wacht. Door aandacht te schenken aan toevalligheden kun je leren om hun boodschappen duidelijker te horen. En door begrip van de krachten die het toeval vormgeven, kun je die krachten gaan beïnvloeden en je eigen reeks zinvolle toevalligheden scheppen, profiteren van de kansen die ze bieden en het leven gaan ervaren als een zich voortdurend openbarend wonder, als een bron van ontzag, elk moment opnieuw. ' Ik heb te veel verhalen van mensen gehoord over zinvolle toevalligheden in hun leven en heb zelf te veel toevallige boodschappen in het mijne ervaren, om het feit te ontkennen dat het universum er altijd op uit is ons in te seinen over wat te komen staat. Het is gewoon een kwestie van opmerkzaam zijn en interpreteren wat het universum te zeggen heeft.. Een toevallige gebeurtenis kan ons naar een pad van goddelijke tussenkomst leiden. Het toeval kan ons ook een lesje in 'bewustzijn' geven, hoewel het eruitziet alsof het 'zo moest zijn'. Ik hoorde ooit een verhaal over een vrouw die zich voorbereidde op een verhuizing naar Californië om bij haar vriend te zijn, die ze ongeveer een jaar kende. Ze was aan het lunchen met een paar vriendinnen toen een van hen zei: 'Een cliënt van me had het over iemand met dezelfde naam als jouw vriend, alleen heeft die vent een vrouw in Miami, Florida! Vreemd, hè?' Heel vreemd, temeer daar de vriend van de vrouw verscheidene jaren in Miami had gewoond, maar nooit had verteld dat hij eerder getrouwd was geweest. De vrouw deed wat naspeuringen en ontdekte dat haar vriend inderdaad een vrouw en verscheidene kinderen in Florida had, plus een failliet bedrijf en honderdduizenden dollars aan schulden. Ze riep haar vriend op het matje, hij bekende alles en ze blies de verhuizing af.
Toevalligheden kunnen bevestigen dat we op de goede weg zijn, zoals in het voorbeeld dat je je huis op de markt wilt gooien en dan een telefoontje krijgt van een vriend wiens zuster er een wil kopen. Ze kunnen ons ook vertellen dat onze plannen uit de pas lopen met het universum, en ook aan die hints moeten we aandacht schenken. Stel, je hebt besloten dat je met een vriendin op vakantie naar Engeland wilt. Je stond al klaar om de vlucht te boeken, maar je sloeg de krant open en het eerste wat je opvalt is een kop in het reiskatern, die zegt: 'Engeland, Nee! Ierland, Ja!' Later belt je vriendin en zegt: 'Ik heb zojuist een uitnodiging gekregen om op een conferentie in Ierland te spreken. Lijkt het je wat om mee te gaan en dat tot onze vakantie te maken?' Dan zou het je behoorlijk duidelijk zijn dat Ierland, en niet Engeland, je 'universeel' goedgekeurde bestemming is!
Misschien herken je een toevalligheid pas wanneer iets meer dan eens gebeurt. Toen ik me voorbereidde op een tv-show in de Verenigde Staten, stelde een van de producers voor om een onderdeel te doen over het gebruik van magneten voor genezing. Diezelfde dag liep ik op verschillende momenten twee mensen tegen het lijf die me allebei vertelden (zonder dat ik het vroeg of het onderwerp ter sprake bracht) dat ze magneten in hun schoenen droegen. Wanneer je een toevalligheid herkent, krijg je soms een gevoel van 'wauw!' of ontzag of kippenvel. Of misschien duurt het een poosje voor je een toevalligheid herkent en het verband legt tussen het teken en wat het universum je probeert te vertellen. Zo gaat er een verhaal over een man die een huis bij een rivier had. Het had zwaar geregend en de rivier steeg snel. De sheriff kwam langs en zei tegen de man dat hij moest evacueren, maar hij zei: 'De Heer zal me redden. ' De rivier bleef stijgen totdat het water de achterdeur van het huis had bereikt. Er kwam een reddingsboot langs en de bemanning riep naar de man: 'Kom met ons mee!' Maar de man schudde zijn hoofd en zei: 'De Heer zal me redden. ' Het water bleef stijgen tot het huis bijna helemaal onder water stond. De man zat op het dak van zijn huis toen een helikopter overvloog en een touw liet zakken. 'Pak beet, dan trekken we je omhoog!' zei de bemanning, maar de man weigerde: 'De Heer zal me redden, ' zei hij. Het water bleef stijgen en de man werd weggespoeld en verdronk. Toen hij in de hemel aankwam, ging hij naar de Heer en klaagde: 'Ik geloofde dat U me zou redden, maar dat hebt U niet gedaan!' De Heer antwoordde: 'Ik heb een sheriff, een boot en een helikopter gezonden. Wat wilde je nog meer?' We moeten wel oppassen dat we toevalligheden niet te snel als tekens van het universum uitleggen, want ze kunnen ook het gevolg zijn van andere energieën. Stel bijvoorbeeld dat je een oogje hebt op iemand die taboe is, hij of zij heeft al een relatie of is gewoon niet de ware, en je komt hem of haar toevallig op straat tegen. Misschien denk je dan: 'Dat is het universum dat zegt dat we bij elkaar horen!' Maar het zou ook best kunnen zijn dat je verlangen, niet je intuïtie, die persoon op je weg bracht, hoewel hij of zij niet de ware is. Het zou zelfs een misleidende energie kunnen zijn die jou om de tuin probeert te leiden. Ook is het mogelijk dat deze relatie op je weg komt omdat je een pijnlijke les te leren hebt. Je moet zowel je gezond verstand als je instinct gebruiken om de tekens van het universum te zien en te verstaan. Soms zul je ernaast zitten met je interpretatie, maar je kunt het ook goed hebben. Het is een kwestie van gehoor geven aan wat je denkt dat het universum je vertelt en dan zien hoe het uitpakt. Met oefening zul je leren om de betekenissen te ontdekken die in het toeval besloten liggen. En ik heb gemerkt dat hoe meer je op deze boodschappen van het universum afstemt, hoe frequenter ze in je leven opduiken en hoe nauwkeuriger je interpretaties zullen worden.
Wat als je intuïtie 'zus' zegt en de logica ZEGT 'zo'?
Onlangs las ik een relaas van een vrouw die al een hele tijd op zoek was naar werk. Uiteindelijk accepteerde ze een geweldige baan op pakweg een uur afstand van haar huis. Voordat ze aan de slag kon, moest ze eerst twee weken een training volgen. De baan zelf was geweldig, maar ze had moeite met de twee uur forenzen. Tegen het eind van haar training reed ze naar huis toen er een gedachte door haar hoofd flitste: Dit gaat niet werken. Ze was niet bezig om haar baan te evalueren, ze was niet de voors en tegens aan het afwegen, maar op dat moment wist ze gewoon dat deze werkkring niet de juiste voor haar was. Het vroeg moed, maar ze nam de volgende dag ontslag.
Wanneer je voor een keuze staat en logica, gezond verstand en intuïtie wijzen allemaal in dezelfde richting, dan kun je redelijk veilig aannemen dat je op het goede spoor zit. Dat zijn de gemakkelijke keuzes. Maar wat moet je als logica en gezond verstand de ene kant op wijzen en je intuïtie of je 'buik' het er niet mee eens is? Soms proberen we die zeer duidelijke boodschappen of 'aha-gevoelens' van onze intuïtie te bagatelliseren of te negeren. Op dat soort momenten kunnen logica en gezond verstand ons echt tegenwerken. We beginnen te denken: 'Het slaat nergens op om deze baan op te geven, ik ben pas twee weken bezig, ' hoewel onze intuïtie zegt: 'Dit gaat niet werken. ' Maar een besluit nemen terwijl je de influisteringen van je intuïtie negeert is als over een weg rijden en geen aandacht schenken aan het flitsende bord in de berm dat zegt: 'Brug onklaar, omleiding over zoveel meter. ' Het kan je meer problemen geven dan je lief is.
Heb je ooit iets gewild - misschien was het een zakelijke deal of een romantische relatie, dat er op papier goed uit zag, maar waarbij je een spontaan 'buikgevoel' kreeg dat het niet juist was? Misschien deed je het dan toch, met alle gevolgen van dien. Of misschien volgde je dat 'buikgevoel' tegen elke logica in en leidde het tot een succesvol resultaat. Hoe dan ook, dit zijn de moeilijkste keuzes. Keuzes waarbij je de vier dingen nodig hebt die ik in hoofdstuk 3 opsomde: moed, zelfvertrouwen, inzet en het vermogen je eigen angsten en de weerstand van anderen te overwinnen. Grote leiders in alle maatschappelijke geledingen, van Churchill en Gandhi tot Moeder Teresa en Nelson Mandela en van Lee Iacocca en Donald Trump tot Walt Disney, hebben logica en gezond verstand getrotseerd om hun dromen en visioenen na te streven. En waar komen onze dromen en visioenen anders vandaan dan van onze intuïtieve verbinding met iets dat veel groter is dan wijzelf? Onze intuïtie is even belangrijk als logica en gezond verstand, omdat die intuïtieve flitsen je kunnen beschermen, voorbereiden en misschien een andere richting kunnen wijzen. Als je hebt gedaan wat gedaan moest worden, d.w.z. de procedure die ik eerder beschreef, en dan merkt dat logica en gezond verstand je één ding vertellen en je intuïtie je iets anders, zou ik geneigd zijn mijn intuitie te volgen. Maar wel voorzichtig, blijf bij je intuïtieve zintuig controleren of de keuzes die je maakt goed blijven voelen. Wanneer de waarheid daar is, zul je gewoon een gevoel van weten hebben, diep in je ziel. Blijf checken op dat hoogste niveau van wijsheid, dan zal uiteindelijk één van de volgende dingen gebeuren: (1) je intuïtie zal juist blijken of (2) je zult ontdekken dat je je intuïtie misschien verkeerd hebt geïnterpreteerd. Het is voorgekomen dat mensen het gevoel kregen dat ze niet op een vliegtuig moesten stappen omdat het zou neerstorten, en dat het vliegtuig toch veilig op zijn bestemming landde. Ook is het voorgekomen dat mensen hun intuïtie volgden en een baan aanpakten of aan een relatie begonnen, waarna het slecht afliep. Intuïtie is niet onfeilbaar, maar ja, dat zijn logica en gezond verstand ook niet. De hoofdzaak is dat je het beste maakt van de situatie waarin je verkeert. Maak keuzes met een zuiver geweten, in het besef dat je intuïtie je aanmoedigt de keuzes te maken die uiteindelijk voor je bestwil zijn en je tot voordeel zullen strekken.
Wanneer je beslissing niet gunstig uitpakt
Oké, je hebt een besluit genomen op basis van logica, gezond verstand en intuïtie, je hebt er iets mee gedaan, en stuit dan op een muur. Je hebt besloten dat zij de vrouw van je dromen is en je vraagt haar mee uit, maar ze weigert. Je dient een verzoek in om aan een bepaald project mee te mogen werken en krijgt te horen dat het team al compleet is. Je kiest een schoolopleiding, maar je hebt het schoolgeld niet op tijd bij elkaar om in september te beginnen. Het universum lijkt er een genoegen in te scheppen ons in een bepaalde richting te wijzen en dan barrières op te werpen die ons ervan weerhouden om de voortgang te maken die we willen. Soms maken we een keus waarin intuïtie, logica en gezond verstand samenkomen, om vervolgens te ontdekken dat de dingen niet zo uitpakken als we hopen of verwachten. In zo'n geval zou het wel eens kunnen dat de obstakels die we tegenkomen ons beschermen tegen ongewenste gevolgen van onze beslissing. Het team op je werk is misschien gedoemd uiteen te vallen. Misschien heeft de vrouw van je dromen juist een slechte relatie achter de rug en is ze nog niet toe aan iets serieus. Misschien is het de bedoeling dat je je opleiding op een andere school volgt. Je beslissing kan best juist zijn, maar als de tijd en de omstandigheden dat niet zijn, zul je misschien geduld moeten oefenen. Universele wijsheid is niet gebonden aan tijdschema's, want tijd heeft heel weinig betekenis op het niveau van universele goedheid en liefde. Het is goed mogelijk dat je intuïtieve informatie opvangt die niet op het nu betrekking heeft, maar op een moment in de toekomst. Als de keuze die je op grond van je eerste gevoel of ingeving had gemaakt niet goed uitpakt, sla je indrukken dan op en kijk of je intuïtie misschien op een latere datum uitkomt.
Als je besluit wordt gedwarsboomd of gewoon niet werkt, is het mogelijk dat wat je voor een intuïtie aanzag eenvoudig een projectie van je wensen en verlangens was. Misschien heb je zelfs je ogen gesloten voor de signalen die je kreeg. Hoe vaak zijn we op het relationele vlak niet blind voor signalen en waarschuwingen? We voelen misschien wel dat er iets niet klopt en denken misschien zelfs een fractie van een seconde: 'Ik vraag me af of hij me bedriegt, ' maar we zetten die gedachten en gevoelens snel weer opzij omdat we er niet aan willen. Om dan tot ons verdriet te merken dat onze intuïtie al die tijd gelijk had. Je moet heel helder zijn om je intuitie te scheiden van je verlangens en wensen. Soms nemen we een beslissing op basis van gezond verstand, logica en intuïtie en dan verschuiven er ineens dingen in het universum. Het is misschien moeilijk te geloven, maar er zijn anderen die de situaties van je leven kunnen beïnvloeden! Zoals Carol Adrienne uitlegt in Leven als bestemming: synchroniciteit, intuïtie en innerlijke wijsheid wordt elke situatie bepaald door een complex van factoren. Je hebt misschien je logica, gezond verstand en intuïtie gecheckt toen je plannen maakte voor een heerlijke vakantie in januari 2005 aan de stranden van Thailand, maar toen sloeg de tsunami toe en was je volmaakte strand verwoest. Krachten die ver buiten je macht stonden hebben je plannen veranderd. (Het is trouwens ook mogelijk dat je niet voor de tsunami bent gewaarschuwd omdat je niet van plan was om op 26 december in Thailand te zijn en dus niet in onmiddellijk gevaar was. ) Of misschien plande je je vakantie en plotseling komt je mans intuïtie over een nieuwe baan uit en moet je je reis uitstellen. In elke situatie kunnen andere mensen en andere krachten de uitkomst veranderen nadat jij je conclusie hebt getrokken. In die gevallen ga je terug naar je logica, gezond verstand en intuïtie en kijk je wat je volgende stap moet worden.
Het is zelfs mogelijk dat het zo moet zijn dat je een verkeerde keus maakt. Je hebt misschien karma uit te werken met deze persoon of situatie. Zoals we in hoofdstuk 6 zullen bespreken, zijn veel van onze relaties er om ons leer- en groeiproces te bevorderen, zodat we het volgende niveau van onze ontwikkeling kunnen bereiken. Of de partner die we uitkiezen is er niet om de relatie goed te laten werken, maar omdat er een verbinding uit een vorig leven is die moet worden uitgewerkt. Het is ook mogelijk dat dit een relatie is die op onze weg komt omdat we nog niet in het reine zijn met onze ouders, zodat we een en ander moeten doorwerken voordat we toe zijn aan de relatie die we echt willen.
Dikwijls nemen we verkeerde beslissingen omdat we bepaalde lessen te leren hebben. Heb je nooit een verkeerde keus in je leven gemaakt die je een waardevolle les heeft geleerd, hoe pijnlijk die ook was? Alle ervaringen in ons leven hebben een bedoeling: om ons lessen te leren, zowel makkelijke als moeilijke. De meesten van ons hebben niets tegen lessen en tekens uit het universum, maar we willen alleen de aangename lessen en de gunstige tekens. 'Heer, geef me een teken dat dit de juiste school voor mijn kind is!' Maar dan wordt je kind voor je het weet van school geschopt omdat hij steeds vecht; het blijkt dat hij een leerprobleem heeft dat maakt dat hij zijn frustratie op anderen afreageert. Je zou het nooit hebben geweten als hij er op school geen puinhoop van had gemaakt. Het is jammer maar waar: vaak leren we veel meer van pijnlijke ervaringen dan van plezierige. We moeten bereid zijn ons af te stemmen en de lessen te leren voordat we verder kunnen gaan. Als het bij je les hoort om dat vriendje achterna te lopen tot hij je schaamteloos bedriegt, dan is dat misschien de manier waarop jij je les moet leren. Zorg daarom dat je optimaal profiteert van de lessen die het universum je aanreikt. Leer er meteen de eerste keer van; anders zou je wel eens herhaaldelijk je neus kunnen stoten voordat het muntje valt. Een van de redenen om je intuïtie, logica en gezond verstand te gebruiken is, hopelijk, dat je de lessen die je leert snel doorloopt en dan verder kunt gaan.
Stel, je hebt ze alle drie geraadpleegd, maar het is je nog steeds niet duidelijk. Tja, misschien is het dan gewoon niet de bedoeling dat je meer te weten komt over dit gebied. Voor hetzelfde geld is er iets nieuws of anders dat je geacht wordt te leren, en hoort het niet kunnen afstemmen bij het leerproces. Dit is misschien frustrerend, maar laten we eerlijk zijn, zou het niet nog erger zijn als je nooit meer verrast werd? Als we alles zouden weten wat het leven voor ons in petto heeft? We kunnen sowieso niet alles weten, omdat we onze eigen bestemming maken en niet alles vastligt. Maar ik geloof dat het bij onze leergang op aarde hoort dat we ook leren om iets te wagen, iets te riskeren, te springen zonder te weten wat ons wacht. Een oud gedicht zegt het het best:
'KOM NAAR DE RAND. '
'Nee, dan vallen we. '
Ze kwamen naar de rand.
Hij duwde hen en ze vlogen.
- Guillaume Apollinaire
Onthoud dat het niet gaat over het voorspellen van de toekomst, maar over de keuzes die we op de weg ernaartoe maken. Verschillende paden kunnen naar dezelfde bestemming leiden. Leer onzekerheid te accepteren. Acceptatie van een situatie die je op het moment niet kunt beheersen is een verstandige gewoonte om aan te kweken.
de kracht van intenties
Heb je eenmaal een beslissing genomen die in harmonie is met je intuïtie en wordt gesteund door gezond verstand en logica, dan zul je die beslissing in een tastbare vorm hebben gegoten. We hebben het in hoofdstuk 3 al even gehad over intuïties in daden omzetten, maar er is een aspect aan ons handelen dat het werk van onze handen ver te buiten gaat. Gedachten zijn handelingen: ze zijn zo krachtig dat een beeld in je geest scheppen enorme energie kan opwekken, een onderbewuste realiteit die onbegrensd potentieel heeft. Als we onze gedachten daar planten, gaan ze leven: in wezen kun je een gedachte gelijkstellen aan een daad. We ondernemen actie door de kracht van onze gedachten en onze intenties. Er is geen grotere kracht in de wereld dan gedachten en intenties die zijn afgestemd op de leiding die we ontvangen van onze universele verbinding.
In zijn boek Water weet het antwoord beschrijft Masaru Emoto een experiment om de kracht van gedachten te bewijzen. Ga naar buiten op een dag dat er verspreide wolken aan de hemel staan. Kies één kleine wolk uit en begin je te concentreren op het breken van die wolk. Zie energie als een laserstraal uit je geest omhoog schieten naar de wolk. Doe niet te hard je best, want dat werkt het juist tegen. Zie de wolk gewoon uiteenvallen. Als je dit ziet, zeg dan tegen jezelf: 'De wolk is verdwenen. Dank je wel. ' In zeer korte tijd merken de meeste mensen dan dat de wolk uiteenvalt en verdwijnt. Wanneer we iets willen, kunnen we ons verlangen uitzenden naar het universum door middel van een intentie. Intentie is waar denken en intuïtie hand in hand gaan met universele energie. Intentie zet de kracht van zowel de bewuste als de onderbewuste geest achter ons pure verlangen en verbindt dit met de wereld en het universum buiten ons.
Deepak Chopra is een van mijn favoriete auteurs en zijn boekSynchronisch leven: de onbegrensde kracht van het zinvolle toeval draait helemaal om intentie en intuïtie. Om de werking van intenties te verduidelijken vergelijkt hij ze met een principe uit de kwantumfysica. Ik pretendeer niet dat ik ook maar iets begrijp van alle gecompliceerde wetenschap die eraan ten grondslag ligt, maar simpel gezegd komt het erop neer dat alle energie in een staat van 'flux', van onbepaaldheid, verkeert totdat hij in wisselwerking treedt met een waarnemer. Pas dan neemt de energie vorm aan, hetzij als een deeltje, hetzij als een golf. Intentie werkt net zo. De kracht van ons denken, gericht op onze pure wens, kan letterlijk zorgen dat het universum zich plooit in de richting van ons verlangen. Er zijn een heleboel experimenten aan de gang in de wereld van de kwantumwetenschap die bewijzen hoe intentie van alles kan beïnvloeden: van bacteriën, insecten en dieren als katten, honden, ratten en kippen tot mensen aan toe. Bij één experiment gebruikte men nerveus aangelegde mensen en zette ze een voor een in een kamer. Iemand anders werd in een andere kamer gezet, waar hij de proefpersoon op een monitor van een gesloten tv-circuit kon waarnemen. De waarnemers moesten na een willekeurig bepaald teken hun intentie richten op het kalmeren van de persoon in de andere kamer. Niet alleen waren de waarnemers in staat de nerveuze proefpersonen te kalmeren zonder ooit in hun aanwezigheid re zijn, maar het niveau van kalmering dat zij via hun intentie wisten uit te oefenen was gelijk aan het effect dat werd geproduceerd wanneer de nerveuze proefpersonen ontspanningstechnieken op zichzelf toepasten!
De kracht van onze gedachten en intenties is groot. Zoals Chopra het stelt: 'Intentie is een zaad in het bewustzijn, of het hoger zelf. Als je er aandacht aan geeft, heeft het de middelen in zich voor zijn eigen vervulling. '
Vreemd genoeg werkt het echter niet als je er constant bovenop zit. Het is effectiever om er een paar keer per dag even bij stil te staan en het dan weer los te laten. Dat geeft het universum de kans om zijn werk te doen - de wervelingen en stromen van energie zodanig te richten dat ze je intentie steunen. Na een aantal experimenten begon de wetenschapper die het onderzoek over de kracht van intentie leidde, zélf intentie te gebruiken om bepaalde uitkomsten te krijgen. Hij merkte dat het in zijn eigen geval gewoon niet werkte als hij zijn wil aan het universum probeerde op te leggen, hij vergeleek het met een poging zichzelf in slaap te dwingen. Het bepalen van de intentie en deze dan loslaten of met 'milde energie' voeden leverde betere resultaten op. En naarmate hij steeds meer resultaten wist te bereiken, raakte hij in zijn laboratorium al snel bekend als een 'zeer goede wenser'.
In de rest van dit boek zullen we het veel hebben over de kracht van zowel intentie als intuïtie om de koers van ons leven te bepalen, zowel in relaties, gezondheid, carrière, seksualiteit, financiën als ouderschap. We zullen onderzoeken hoe energie zich op al die verschillende gebieden manifesteert volgens de beschrijvingen van deskundigen in zulke uiteenlopende disciplines als psychotherapie, acupunctuur, tantra, alternatieve geneeswijzen, hightech wetenschap en kwantumfysica. Niets van hetgeen ik zal beschrijven is echt wereldschokkend, maar ik hoop dat het je blik verruimt, terwijl je je intuïtie en verbinding met het universum leert gebruiken om aan te trekken wat je je leven wilt binnenhalen en te weren wat je niet wilt. Toegang krijgen tot je innerlijke wijsheid is in laatste instantie immers niet eenvoudig een kwestie van afstemmen op wat het universum misschien voor je in petto heeft; het is het actief gebruiken van de kracht van je gedachten en intenties om een beter, gelukkiger leven te scheppen.