DERTIEN HET WARE GELUK VINDEN

De wetten van overeenkomst, vibratie, polariteit en ritme treden in werking als we het over de betekenis en de zin van het leven en levensgeluk hebben. Veel te vaak maken we ons levensgeluk afhankelijk van wat anderen voor ons kunnen doen, in plaats van datgene te doen wat we voor onszelf kunnen doen.

Er bestaat een begrip waarover ze je op school niets leren. Het heet ‘genoeg’. Wat genoeg is voor de een, is dat soms niet voor de ander. Dan willen we meer. Daarmee maken we onszelf kwetsbaar voor teleurstellingen, aangezien we lang niet altijd krijgen wat we willen.

Nu eens lopen de dingen zoals wij willen, dan weer niet. Dat zullen we moeten leren accepteren. Het is nu eenmaal de eb en vloed of het ritme van het leven. Het leven is bomvol kansen en mogelijkheden. Als we daar oog voor hebben, zullen we ook kunnen zien dat mislukkingen niet definitief zijn. Mislukkingen zijn lessen die ons helpen groeien.

Met andere woorden, door onze mislukkingen leren we bij. Ze zijn een manier om iets toe te voegen aan de wonderbaarlijke bron van wijsheid die we ‘mezelf’ noemen. Als we nooit eens een mislukking hebben, zouden we ook nooit iets leren.

Een vriendin van mij werkte als televisieverslaggeefster. Op een dag nam ze voor het avondjournaal een verhaal op over een klas van een lagere school. De kinderen waren erg opgewonden, waardoor ze zo veel lawaai maakten dat mijn vriendin haar opnamen bijna niet kon maken. Bij iedere take ging er iets fout: zijzelf vergiste zich in haar commentaren, de kinderen riepen om het hardst naar haar en een deel van het project waaraan ze werkten viel zelfs tijdens de opnamen op de grond. Geïrriteerd en beschaamd dat iets dat gewoonlijk al bij de eerste poging goed ging zo veel tijd kostte, laste ze een pauze in en verontschuldigde zich tegenover de onderwijzeres. Die lachte alleen en zei hoofdschuddend: ‘Je hoeft je niet te excuseren, hoor – dit is een belangrijke les voor mijn klas. Ze moeten gaan begrijpen dat alles wat ze in films of op de televisie zien echt niet met één take is opgenomen. Ook is het van belang voor ze dat ze begrijpen dat volwassenen ook fouten maken. We zijn zo bezorgd om een goede indruk te maken dat we zelden de tijd nemen om hen de lessen te leren die er echt toe doen!’

Levensgeluk is niet afhankelijk van altijd het juiste doen of altijd gelijk hebben. Het is het resultaat van leren hoe je de dingen beter kunt doen, hoe je het anderen en jezelf naar de zin kunt maken, hoe je trouw kunt zijn aan je ware zelf – en nog ontelbaar veel andere lessen.

Aangezien de eerste universele wet ons leert dat verandering de enige constante in het universum is, is ook de zoektocht naar wat ons gelukkig maakt een leerproces dat in de loop van de tijd telkens verandert.

Dus: hoe vaak heb jij mislukkingen geboekt? Ik weet dat ikzelf veel mislukkingen voor lief heb moeten nemen, maar in de loop der jaren heb ik ook geleerd dat ikzelf verantwoordelijk ben voor mijn levensgeluk. Ik heb geleerd dat er overal om je heen humor is en dat – als ik deel wil hebben aan alle blijdschap om mij heen – het lachen vanuit mezelf moet komen en niet van buitenaf. Dit is de natuur van de geest; het is de natuur van wie wij zijn en het metageheim dat alles mogelijk maakt.

De les is eenvoudig, maar toch voor veel mensen moeilijk te accepteren en te verinnerlijken. Vorig jaar hebben Amerikanen ruim tien miljard dollar uitgegeven aan zelfhulpboeken, in een poging zichzelf te verbeteren en levensgeluk te vinden. De oprichter van uitgeverij Hay House, een van de belangrijkste producenten van zelfhulpmateriaal, probeert op deze manier het concept ‘levensgeluk’ te verduidelijken: ‘Levensgeluk is het kiezen van gedachten die je een goed gevoel geven.’

Eerder hebben we het concept ‘Genot nu, straks pijn’ besproken (zie blz. 175). Het speelt een grote rol in ons levensgeluk. Als we over de toekomst nadenken, zijn onze toekomstige gevoelens gebaseerd op wat we op dit moment voelen. Wij mensen hebben er grote moeite mee het huidige moment los te zien van een tijdstip ergens in de toekomst. Dit maakt het ons erg moeilijk te geloven dat onze gevoelens later niet zo hoeven te zijn als ze nu zijn. Dat verklaart waarom we dikwijls dingen doen of aanschaffen op basis van het huidige moment, in plaats van eerst eens naar de situatie op langere termijn te kijken. Dit is dan ook de reden van de raad om niet in de supermarkt te gaan winkelen als je honger hebt. Onderzoek heeft uitgewezen dat hongerige mensen bijna twee keer zoveel inslaan als mensen die al hebben gegeten!

De les: iets wat ons op dit moment gelukkig maakt, zal dat niet per se ons leven lang blijven doen. Er is niets op tegen zo nu en dan jezelf eens te trakteren, maar reken er niet op dat er ook maar iets is dat je altijd gelukkig zal maken. Benader daarom het concept ‘levensgeluk’ met de nodige flexibiliteit. Besef dat het een voortdurend evoluerend proces is, dus wees soepel en bereid je aan te passen.

Opmerkelijk genoeg hebben andere onderzoeken duidelijk gemaakt dat mensen – als zij in omstandigheden verkeren die ze niet kunnen veranderen, bijvoorbeeld als ze een been of arm hebben verloren, of als iemand overleden is, kortom, dingen die zonder een spoor van twijfel niet meer ongedaan te maken zijn – leren ermee te leven. Zij nemen de draad weer op en vinden in dit besef nieuwe wegen naar levensgeluk. Zolang we geloven dat verandering mogelijk is of dat een situatie nog teruggedraaid kan worden, zijn we geneigd onze aandacht op die situatie te blijven richten. Vaak raken we gefrustreerd of ontevreden doordat we blijven proberen het ‘levensgeluk’ dat we menen te hebben gekend terug te krijgen.

Een van de sterkste eigenschappen die de meeste gelukkige mensen met elkaar gemeen hebben, is veerkracht. Veerkrachtige mensen hervinden vaak hun kracht dankzij een degelijk gegronde religieuze of spirituele overtuiging, hun over het algemeen optimistische geesteshouding of het hebben van een uitgesproken positief rolmodel. Zij begrijpen dat zelfs de ergste situaties mogelijkheden zijn om te leren. Als dit in het juiste licht wordt gezien, kan dit tot toekomstig levensgeluk leiden.

Ook zijn de gelukkigste mensen bereid hun woede te laten varen en anderen vergiffenis te schenken. Vergiffenis schenken hoeft geen zuiver altruïstische daad te zijn en ook hoeft het niet te betekenen dat jij fout was. De enige regel waaraan vergiffenis schenken moet voldoen, is dat het uit het hart moet komen.

Anderen en onszelf vergeven helpt ons minder gehecht te zijn aan een negatieve zienswijze die gemakkelijk onze spirituele groei kan doen stagneren of ons zodanig kan verlammen dat we niet verder kunnen. Op korte termijn helpt woede ons in actie te komen, maar als we eraan vasthouden, trekken we alleen maar nog meer negativiteit aan. We zullen nooit in staat zijn de wereld om ons heen te beheersen, maar de universele wetten leren ons dat we de manier waarop we op de wereld reageren wel kunnen beheersen. Door dat te doen nemen we weer onze rol in het co-creëren van de werkelijkheid en het universum waarin we willen leven op ons. Zo zetten we positieve stappen naar het scheppen van ons eigen levensgeluk.

Het is van belang een misvatting over wat levensgeluk is en wat niet, uit de weg te ruimen. Gelukkig zijn – of misschien wat exacter, in vrede leven met de wereld om je heen – is niet hetzelfde als de emotionele euforie die we vaak gelijkstellen aan geluk. Het is geen kwestie van aan een stuk door met je hoofd in de wolken zweven, altijd vrolijk zijn en alles hebben wat je wilt en wanneer je het wilt. Het universum werkt evenwichtig, zoals de wet van overeenkomst en de wet van polariteit ons hebben geleerd.

Het vinden van waarachtig levensgeluk en vrede is eerder het handhaven van een toestand van waardering voor de stand van zaken in je leven en de wereld om je heen. Het is het gevoel van verbondenheid met alles en in staat zijn de schoonheid in alles en iedereen te zien. Het is het vermogen om naar de wereld en het huidige moment te kijken en te zeggen: ‘Alles is dik in orde’.

Konden we maar allemaal in dit moment zijn en beseffen: ‘ik ben redelijk doorvoed, ik heb het niet te heet of te koud, ik ben niet te slaperig of te nerveus, ik heb geen pijn, er wordt niet tegen me geschreeuwd en ik word niet geslagen! (Zelfs als je in het terminale stadium van een ernstige ziekte verkeert, ben je op dit moment nog hier en leef je.) Op dit moment, nu je dit boek leest, voel je je goed. Het leven bestaat voor het overgrote deel uit een reeks van deze ‘ik voel me goed’-momenten. Het is de manier waarop we naar ons verleden of de toekomst kijken die ons het leven bemoeilijkt. Als we dit ook nog vermengen met de zienswijze van ons ego, beginnen we onrustig te worden en gaan we ons ongelukkig voelen.

Het is daarnaast van belang in te zien dat ieder van ons zijn eigen innerlijke ijkpunt voor levensgeluk heeft. Sommige mensen zijn van nature meer extravert en geneigd tot plezier maken dan anderen. Levensgeluk is subjectief, net als welstand. Het goede nieuws is dat het geen verschil maakt of je een vreugdevolle extravert bent die de zon laat schijnen, overal waar hij komt of gaat, of meer een introvert die op subtiele manier hier en daar wat blijdschap brengt. Hoe beroerd de tijden ook voor ons mogen zijn, op den duur keren we altijd terug naar ons voorgeprogrammeerde niveau van levensgeluk.

Het ware metageheim van levensgeluk is dat er geen geheim achter steekt! Het is een keuze die we zelf maken. Het beste wat je voor jezelf kunt doen, is leren wat jou het gelukkigst maakt. Maak een lijstje van de dingen die je gelukkig maken en zorg dat er meer van in je leven komen. Het is zoals mijn vrienden je ieder op hun eigen unieke manier dadelijk zullen uitleggen: geluk is exact datgene wat je er zelf van maakt.

Joel Roberts

 

Hier komt de paradox van het mens-zijn. Waarachtig geluk is alleen op dit moment beschikbaar. Als je over het verleden zit te tobben of bezeten bent van de toekomst, of zelfs als je je verheugt op iets dat in de toekomst geweldig zou kunnen zijn, is dat iets anders dan het soort verankerde tevredenheid dat je ten deel valt uit vertoeven in het moment. Niettemin hebben wij mensen vaak de gewoonte om eeuwig en altijd ergens anders te zijn. Je zou het zelfs een definitie van de menselijke zijnstoestand kunnen noemen. We denken steeds aan het verleden of de toekomst, of aan iets rechts of links van ons – kortom, we denken voortdurend aan iets anders. De paradox van levensgeluk is volgens mij dat je aan de ene kant dromen en ambities moet hebben en aan de andere kant verankerd, gegrond en blij moet zijn met waar je nu bent. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar blijf het proberen!

W. Mitchell

 

Levensgeluk is een kwestie van zienswijze. Ben ik gelukkig? Ja, ik denk van wel. Goeie genade, is dat niet verbluffend? Ik denk aan de mensen die zeggen dat ze zich vervelen. Hoe is het mogelijk dat iemand zich verveeld voelt? Soms wens ik weleens dat ik de tijd kon vinden om me te vervelen. Hoe is het mogelijk dat iemand altijd somber is? Natuurlijk zijn we verdrietig als we iemand hebben verloren die ons dierbaar is. Of als het project waaraan we zo lang hebben gewerkt op niets uitloopt. Tijdelijk verdriet is een menselijke toestand bij uitstek. Hoe kun je ooit gelukkig zijn? Misschien door op zoek te gaan naar dingen om te doen waarbij jij je gelukkig kunt voelen.

Joe Vitale

 

Levensgeluk is wat je wilt en wat je hier en nu kunt hebben! Waarom voel je je niet gelukkig? Waarom voelt niet iederéén zich gelukkig? Omdat mensen in hun psyche geluk gebruiken als een motivatie. Zij denken dat je ongelukkig, gefrustreerd, kwaad, wanhopig voelen – of welk ander gevoel dat zij ook mogen hebben en geen geluksgevoel is – hen voorwaarts zal drijven. Dat het hen tot actie zal aanzetten. Helaas, het is juist iets waarmee ze zichzelf lelijk dwarsbomen. Want als je in het hier-en-nu gelukkig bent – en geluk is hier en nu beschikbaar voor je – weet je wat voor keuzen je hebt. Je kunt zien wat voor beslissingen je moet nemen en je kunt duidelijker besluiten wat je nu te doen staat.

Bob Proctor

 

Weet je, het gebeurt vaak dat iemand naar me toekomt en me vraagt: ‘Luister, ik voel me ellendig. Wat kan ik doen?’ Vaak zeg ik dan: ‘Zorg dat je eroverheen stapt!’ De kwestie is dat – als je je ongelukkig voelt – je geest gefocust is op het verleden. Er is een metaconcept dat jou van het ene moment op het andere van je ongeluksgevoelens kan verlossen. Richt je op het nu! Begrijp dat je je ongelukkig voelt omdat jou iets is overkomen dat je niet hebt gewild. Of misschien heeft iemand anders iets gezegd of gedaan dat je krenkte. Vergeet het! Het behoort tot het verleden. En houd meteen ook op met al dat getob over de toekomst. Als je alleen al nadacht over het elektromagnetische systeem in je lichaam, zou je van je stoel vallen van verbazing. Je zou verblind raken door het wonder dat jij bent. Heb je enig benul van het aantal elektrische ontladingen dat door je lichaam gaat voor de eenvoudige handeling van je naam schrijven? Je hersenen zijn een elektronisch schakelstation: jij hebt er een van en je kunt je hersencellen activeren! Je bent je hersenen niet, je hébt ze. En je kunt jouw hersencellen activeren en iedere vibratie opwekken die je wilt.

Als het een negatieve vibratie is, zul je je ongelukkig voelen en vice versa. Iedere cel in je hersenen heeft een positieve en negatieve pool (plus en min). Je hersenen worden als het ware geïmpregneerd met alle dingen waar jij je aandacht op richt. Kijk nu eens naar de positieve of de negatieve kant ervan. In welke kant ervan wil jij leven? Ik kies ervoor om de situatie van de goede kant te bekijken. Breng jezelf in een goede vibratie. Je elektrische systeem, je centrale zenuwstelsel, is fenomenaal. Denk even aan het bloed in je lichaam. Wist je dat het iedere seconde zo’n 4850 kilometer door je bloedvaten aflegt? Het transporteert alle voedingsstoffen naar je cellen en voert in een moeite door alle afvalstoffen mee. Als je even bij dit wonder stilstaat, wordt het onmogelijk om je ongelukkig te voelen. Je zou vervuld raken van ontzag voor jezelf! Jij hebt meer kracht in je pink dan nodig is om je hele huis een jaar lang te verlichten. In jouw lichaam is circa dertien miljoen kilowattuur per kilo aan potentiële energie opgesloten. En waarschijnlijk klaag jij, ‘Ik heb nergens energie voor’! Dat komt alleen omdat jij je zo ongelukkig voelt! Onttrek je eraan! Richt je op het hier-en-nu. Tover een lach op je gezicht!

Joe Vitale

 

Als je gelukkig wilt zijn, kom dan terug in dit moment en doe iets wat je graag doet, op dit moment.

Greg Heart

 

Leef, lach en heb lief! Schitter als de ster die je bent!

Bob Proctor

 

Als je mensen hoort zeggen dat ze hulp nodig hebben vanwege al hun zorgen, weet dan wat zij in werkelijkheid nodig hebben, namelijk inzicht in wie zij zijn. Tobben is niets, zie je. Het is een uitwas van onwetendheid: zo iemand weet niet dat tobben de tegenpool van iets is. Tobben en twijfelen zijn trouwens nauw aan elkaar verwant. Ze zijn een aandoening van de geest en de oorzaak ervan is onwetendheid.

T. Harv Eker

 

Alles heeft een reden – wat er ook in je leven gebeurd mag zijn of gaande is. Als de situatie niet zo is als jij graag zou willen, besef dan dat er een reden is voor alles wat er gebeurt. Wat die reden is? De reden is dat het goed voor je is, dat het jouw belang dient. Hoe kun je dit veranderen? Hoe kun je er zodanig anders naar kijken dat je er iets aan hebt en dat het je steunt? Die andere kijk erop zet je weer op het pad naar succes en maakt je weer positief. Met negatief zijn schiet je geen steek op. Met jezelf wentelen in je ellende evenmin. Het enige wat je daarmee kunt bereiken, is dat je jezelf in het ongeluk stort. Het is hoog tijd om die knop in je hoofd om te zetten! Het is hoog tijd om de dingen anders te zien, in een nieuw perspectief. Zet het in het licht van ‘Dit moest zo zijn omdat het in mijn belang was’. In het universum gebeurt niets toevallig. Er was een reden dat dit op je weg kwam. Die reden is eenvoudigweg: jou helpen!

Arthur Carmazzi

 

Het metageheim van levensgeluk is dat er zelfs volmaaktheid schuilt in het onvolmaakte. Als we onze omgeving accepteren zoals zij is en de mensen om ons heen nemen zoals zij zijn, kunnen we een geweldig verschil bewerkstelligen!

Joe Vitale

 

Je zult je moeten realiseren dat hét krachtpunt in je leven gelegen is in dit moment. Mensen zijn te veel bezig met de toekomst en verspillen daar hun krachten aan. Er is geen toekomst! Als de toekomst hier is, noemen we dat het nu! Of: dit moment! Andere mensen denken te veel aan het verleden en verspillen daar hun krachten aan. Er is echter geen verleden! Dat is allang verdwenen. Steeds als je over het verleden piekert, denk je erover op dit moment! Dit moment is alles wat er is.

Je kunt op dit moment gelukkig zijn. Als je dat bent, is er voor alles gezorgd en is alles dik in orde!

Dan Poynter

 

Levensgeluk! Wat maakt ons gelukkig? Dat is niet voor iedereen hetzelfde. In mijn geval is het research plegen. Ik houd ervan research te plegen, te schrijven, lezingen te houden en multimediaprogramma’s in elkaar te zetten. Dit stelt me ook nog eens in staat iets anders te doen waarvan ik houd: rondreizen over de wereld! Ik leg per week meer dan 9000 km af! Inmiddels heb ik tweeënvijftig landen bezocht. Ik stap gemiddeld om de tweeënhalve dag op een vliegtuig. In luttele jaren tijds ben ik al meer dan zestien keer de wereld rondgegaan, als het ware. Heerlijk! Nieuwe mensen ontmoeten, volle zalen toespreken, mensen helpen. Wat maakt jou gelukkig? Dit is wat mij gelukkig maakt!

Bob Proctor

 

We groeien op met het idee dat rijke mensen ongelukkig zijn. Nou, ik kan je verzekeren dat rijke mensen lachen. Ze zijn heel gelukkig. O, zeker, ik weet dat er heel rijke mensen zijn die heel ongelukkig zijn. Ik herinner me dat Earl Nightingale eens zei: ‘Soms maakt het geen verschil of je arm of rijk bent, of dat je gelukkig bent of niet. Je kunt net zo goed rijk en ongelukkig zijn, maar in het laatste geval ben je tenminste ongelukkig te midden van alle comfort.’

We moeten inzien dat ons al het geld van de wereld ter beschikking staat. Alleen zullen we het moeten verdienen. Dat betekent niet dat we moeten werken. Hier komt het metageheim pas werkelijk om de hoek kijken. Werken is toevallig de slechtste manier om geld te verdienen. We behoren te werken omdat het ons vervulling schenkt. We behoren datgene te doen wat we graag doen. Als we het over werken hebben, praten we in feite over de manier waarop we onze dagen doorbrengen! Vermoedelijk is er met werken een slechte energie verbonden. We zouden onze dagen moeten doorbrengen met de bezigheden waarvan we echt houden.

Eli Davidson

 

Een doorslaggevende component van de taak jezelf uit een depressie te tillen, is verbondenheid zoeken met andere mensen. Zoek waarachtig contact met anderen! Een ander krachtig instrument is bewegen; een derde instrument is lachen. Ga plezier maken en spelen en let dan eens op hoe je stemming verbetert!

W. Mitchell

 

Het metageheim van leven is dat de reis de bestemming is.

Joe Vitale

 

Als je kampt met faalangst, leg dan je leven onder de loep en vraag je af: ‘Zal het goedkomen als ik mijn droom begin te verwerkelijken, door met passie te gaan doen waarvan ik houd en het blijkt niet te lukken? Gaat het leven dan gewoon door? Als je je realiseert dat het antwoord ‘JA’ is, neem je de angst uit ‘faalangst’ weg. Als je dat hebt gedaan, heb je alle energie die nodig is om vooruit te komen en er werkelijk een succes van te maken. Hoe het staat met angst voor succes? Heus, als je succesvol bent, kun je een bijdrage leveren aan de wereld. Als je werkelijk wilt dat de wereld een oord van geluk en welvaart is, draag er dan een gelukkige en welvarende persoon aan bij, namelijk JEZELF!

Jack Canfield

 

De meesten onder ons zullen, als zij gelukkig willen zijn, op zoek gaan naar iemand anders die ons gelukkig kan maken. Er zal dan iets gebeuren en dan zullen we gelukkig zijn. Als ik eenmaal met pensioen kan, als ik die auto krijg, als mijn vrouw lief voor me is, als mijn zoon op tijd thuis komt – dan zal ik gelukkig zijn! In werkelijkheid is gelukkig zijn iets dat van binnenuit moet komen. Het is een keuze. Als ik een verwachting koester over hoe iemand behoort te zijn, ken ik hem of haar macht toe over mijzelf! Wat we moeten doen, is gewoonweg leren hoe we in onszelf vreugde en geluk kunnen scheppen. Daar zijn talloze manieren voor, zoals datgene doen waar je van houdt, door je te focussen op je goede eigenschappen en je bewust te focussen op de goede eigenschappen van anderen in plaats van altijd klaar te staan met je oordeel. Als we eenmaal hebben begrepen dat gelukkig zijn van binnenuit moet komen en dat we zo gelukkig kunnen zijn als we zelf verkiezen, in plaats van zo gelukkig als anderen ons maken, dan wordt het tot een realiteit dat je zelf kunt kiezen om in een tamelijk constante toestand van vreugde en levensgeluk te verkeren.

Joe Vitale

 

Luister, je hebt een missie te volvoeren. Je zult op zoek moeten naar betekenis in jouw leven en dient anderen er deelgenoot van te maken. Er is ontzaglijk veel leed op de wereld, veel strijd om te overleven – en die mensen lijden pijn. Jij en ik kunnen een positieve bijdrage leveren. Je begint daarmee door eens goed naar je leven te kijken, ongeacht wat er nu in gaande is. Ga op zoek naar het goede en positieve erin, de op groei gerichte redenen voor ongeacht wat het momenteel is. Zoek het goede in je leven en wat erin gebeurt en zet het dan om in iets positiefs. Transformeer het tot iets goeds en laat dan anderen erin delen. Zo word je een inspiratiebron voor anderen. Mensen bootsen onbewust het gedrag van anderen na, want dat is de manier waarop de wereld verandert. Wéés die inspiratiebron voor succes! Wees het rolmodel voor positieve verandering! Wees die man of vrouw die de betekenis en zin van zijn of haar leven kent en daardoor zichzelf en anderen betekenis verleent. Het begint allemaal bij JOU!

W. Mitchell

 

Dingen gebeuren. Het leven gebeurt. En dan moet je een keus maken!

Jay Abraham

 

Je hebt het altijd gehad. Ook op dit moment. Ook in de toekomst zul je altijd de kracht hebben om dingen te bereiken, iets tot stand te brengen, alles te hebben wat je wilt – in termen van materiële rijkdom, in termen van voorspoed, in termen van gezondheid, in termen van geluk en relaties. Het zal echter nooit concreet worden voordat jij:1 helderheid hebt geschapen over je specifieke doelstellingen; 2 precies weet welke stappen je moet zetten – dus in actie komen!; 3 een in stappen opgebouwd plan van actie hebt, een strategie (de stappen die je zet zijn alleen de tactiek) om dit plan binnen een zorgvuldig opgesteld schema uit te voeren; 4 je vorderingen in het oog houdt door af en toe pas op de plaats te maken, zodat je je koers kunt bijstellen als het niet gaat zoals je wilt of als je ontdekt dat je de lat niet hoog genoeg hebt gelegd; en 5 ook aandacht schenkt aan de voordelen voor anderen. Houd je niet alleen bezig met je eigen belang. Doe deze vijf dingen en je ontdekt dat de wereld eigenlijk een oester is.

Eli Davidson

 

Dit is ons thuis! We kunnen nergens anders heen. De aarde schenkt ons alles wat we nodig hebben om het leven te vieren. Alles wat jij doet zal onze planeet schaden of baten!

Bob Proctor

 

Weet je, er zijn mensen die zich heel behaaglijk voelen bij wat wij ‘onzekerheid’ noemen. De waarheid is namelijk dat er helemaal geen onzekerheid bestaat. Er zijn alleen metafysische wetten. Die wetten zorgen dat alles wat er moet gebeuren ook gebeurt. Als wij ons een beeld vormen van wat we willen en dat beeld trouw blijven, zal dit beeld onze trillingsfrequentie (onze vibratie) sturen, en onze vibratie bepaalt wat wij doen en wat we aantrekken. De moeilijkheid is alleen dat we dit beeld af en toe opzijzetten, waardoor iets buiten onszelf bepaalt wat we doen! Zoiets brengt ons op een dwaalspoor.

We zullen dus moeten corrigeren om te zorgen dat we weer in het juiste spoor komen. Sommige mensen hebben geen bepaald beeld voor ogen dat hun leven in banen leidt: het ontbreekt hen aan richting. Hun leven is al even onzeker als alles wat je ooit hebt gezien, omdat zij de speelbal zijn van alles wat er om hen heen gebeurt. Ze leven als een stuk kurk in de oceaan, of als een vallend boomblad. Ze laten zich alle kanten op blazen. Voor mensen met een doel voor ogen bestaan er geen onzekerheden! Alles wat er in hun leven gebeurt is goed voor hen.

De gebeurtenissen in ons leven zullen ervoor zorgen dat het beeld dat we voor ogen hebben vorm aanneemt. Dan worden we iedere dag wakker en vragen ons nieuwsgierig af welk deel ervan zich vandaag zal manifesteren, waar het vandaan zal komen en wie het ons zal brengen. Iedere dag heeft iets voor ons in petto dat goed voor ons is. De grote psycholoog Alfred Adler zei: ‘Ik ben het idee dankbaar dat het mij heeft gebruikt.’ Schitterend toch? Krijg een groots idee en besef dat je zult zien dat het vorm aanneemt – dat is even zeker als de nacht volgt op de dag, want ook dit wordt door wetten bepaald.

Vaak wordt me gevraagd: ‘Hoe ontwikkelt iemand veel passie voor het werk dat hij doet of voor het doel dat hij nastreeft?’ Wel, ik denk dat het eerste wat iemand moet doen, is zich een doel stellen! Waarom ben je eigenlijk hier? Waarom kom je iedere ochtend je bed uit? Waarom lééf je? Als je een doel hebt gekozen, besef dan dat je het niet hebt geschapen maar ontdekt! Ik geloof werkelijk dat iedereen voor het een of ander in de wieg is gelegd. Wat die missie ook mag zijn, je zult ernaar op zoek moeten door jezelf af te vragen: ‘Welke bezigheid doe ik het liefst?’ Geloof maar dat ik houd van wat ik doe. Ik geniet ervan! Goed, je hebt dus je doel. Dit is wat je met de rest van je leven gaat doen. Nu construeer je een visioen. Weet je, mijn visioen is dat deze informatie naar alle delen van de wereld wordt verspreid. Wij trekken altijd mensen aan die deel willen hebben aan wat wij doen of het zelfs willen uitbreiden. Mijn visioen is het overal ter wereld oprichten van ondernemingen op dit gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei. Jouw doel is grip krijgen op jouw visioen. Als je dat goed doet, zul je heel veel houden van wat je doet. Als je ’s morgens wakker wordt, kun je niet wachten om aan de slag te gaan – en dat blijf je doen totdat het bedtijd wordt. Op die manier zijn al je dagen en uren gevuld met doen waarvan je houdt. Dat wordt ‘leven’ genoemd! Al het overige is sterven! Er is namelijk een fundamentele levenswet: integratie of desintegratie, opbouw of verval. Je groeit of je sterft. Ontdek datgene wat je het liefste doet en wijd je leven eraan!

SUCCESREPETITIES

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe vaak wij het ergste verwachten? We buigen ons over de meest ongunstige scenario’s, vrezen of verwachten het ergste, zijn er zeker van dat onze vrienden of dierbaren slecht over ons zullen denken, enzovoort. Er bestaat een ontelbaar aantal gezegden over ‘het ergste’, zodat de omstandigheden in de samenleving ons voorbereiden op het ergste. Stel echter dat we de bordjes eens verhangen? In plaats van ons te focussen op het ergste, zodat we het aantrekken, houden we onze aandacht gericht op het beste.

Niemand onder ons weet wat er in de toekomst zal gebeuren. Daarom is het even realistisch om voorbereid te zijn op het beste en te zorgen dat alles even goed verloopt als het geval zou zijn als het ergste gebeurde. Het enige wat we kunnen doen, is zo goed mogelijk op het moment zelf reageren – alleen dat is realistisch.

Hoe zou het eruitzien, je voorbereiden op het beste?

Betrap jezelf op het feit dat je je schrap zet voor het ergste scenario en zet het van je af. Feliciteer jezelf ermee dat je het hebt gemerkt en bezig bent je denkpatronen te veranderen. Vervang de oude, erge voorstelling door het beste scenario. Herhaal deze innerlijke voorstelling steeds opnieuw, totdat het ergste scenario een vage herinnering is geworden. Hoe vaker je hierop let en jezelf corrigeert, hoe gemakkelijker de beste scenario’s zullen worden.

Je zou ook een proactieve benadering kunnen volgen. Wacht niet totdat een gedachte over het ergste je besluipt, maar probeer zelf het beste scenario te bedenken. Dit kan van alles zijn, zoals het verbeteren van je prestaties bij de beoefening van je lievelingssport of spreken in het openbaar. Je kunt hiermee beginnen door een rolmodel te observeren en daarna in gedachten de scène te herhalen, maar nu met jezelf in de hoofdrol. Herhaal die voorstelling net zolang totdat je het gevoel hebt dat je die vaardigheid werkelijk hebt ontwikkeld.

STOPPEN MET TOBBEN

Iedereen maakt zich weleens zorgen. Dat is normaal menselijk gedrag, maar dan een totaal vruchteloos gedrag dat onmiddellijk verijdelt dat we ons gelukkig voelen. Je zorgen maken zal je nooit een prettiger gevoel geven. Niemand heeft er iets aan. Het houdt niets tegen. Al even zeker is dat het niets ongedaan maakt.

Hoe stop je met je getob? Begin met het maken van een lijst van dingen waarover je je zorgen maakt. Onderstreep de dingen waarover je je de meeste zorgen maakt. Ga na of er wellicht een patroon in zit. Is er misschien iets bepaalds dat ertoe leidt dat jij je zorgen gaat maken? Is er een domino-effect waarbij de ene zorg de andere wekt? Hoor je soms een zacht stemmetje in je hoofd – van jezelf of van iemand anders? Maak je je levendige voorstellingen en laat je je dan meeslepen door je imaginatie?

Als je eenmaal een patroon, een gemeenschappelijke schakel of iets anders hebt ontdekt dat maakt dat jij je zorgen gaat maken, kun je een strategie uitstippelen om een eind te maken aan al dat getob.

Vraag je af hoe waarschijnlijk het is dat datgene waarover je je zorgen maakt werkelijk zal gebeuren. Hoe groot is de kans erop, op een schaal van een tot tien? Het zou bijvoorbeeld logisch zijn dat je – als je je zorgen maakt dat je een aanrijding krijgt omdat je remmen versleten zijn – niet meer met je auto rijdt voordat je nieuwe remblokken hebt laten monteren. Het zou niet logisch zijn niet meer in je auto te rijden omdat je bang bent dat je perfect werkende remmen elk moment dienst kunnen weigeren.

Maak alleen plannen als er daadwerkelijk noodzaak toe is. Gebruik je voorstellingsvermogen om zoveel mogelijk manieren te bedenken voor het corrigeren van de situatie. Als het om je auto gaat, kun je misschien de bus nemen totdat je ermee naar de werkplaats kunt. Op die manier verklein je je voetafdruk voor kooldioxide en misschien maak je zelfs in de bus een nieuwe vriend. (Houd voor ogen dat dit ‘plannen voor het beste’ is, terwijl je tevens de oorzaak van je getob wegneemt.) Of wellicht kun je carpoolen met die leuke buurvrouw en loopt het uit op een afspraakje! Misschien bespaar je een smak geld als je de auto die dag naar de garage brengt en ontdekt dat er een actie is van 50 procent korting op remblokken. Of misschien kom je met je oude auto aanzetten en biedt de monteur aan jouw auto van je te kopen omdat hij bezig is precies zo’n oldtimer te restaureren en de extra onderdelen nodig heeft. Of maak je je soms zorgen dat er een vloek op je rust en dat je auto de laatste nagel aan je doodkist is? En dan kom jij bij de garage en hoort van de monteur: ‘Er mankeert niets aan uw auto!’ Zo’n nieuwtje is niet alleen iets waardoor die dag positief voor je uitpakt, maar neemt ook je zorgen weg. Voorbereid zijn op het beste kan een voortreffelijk middel zijn om jou te helpen een strategie voor een betere situatie uit te denken.

EEN DROOMCOLLAGE

Het is aardig om eens per jaar, meestal aan het begin van dat jaar, een droomcollage te maken. Het concept is eenvoudig. Je maakt een lijst van alle dingen die je dat jaar graag zou willen aantrekken of bereiken. Een vriendin van mij knipt visuele representaties ervan uit tijdschriften, zoals een schotel met gezonde gerechten om haar eetgewoonten te verbeteren, een fiets als symbool voor meer lichaamsbeweging, een kiekje of ansichtkaart van een plaats in een ver land om meer te reizen of meer tijd voor ontspanning vrij te maken, een foto van lachende mensen als symbool voor meer tijd voor het gezin, enzovoort. Hiervan maakt ze dan een collage op een prikbord. Je kunt ook familiefoto’s gebruiken en het zelfs op je computer doen.

Waar het om gaat, is dat je tijd besteedt aan nadenken over wat er in het komende jaar in je leven zal gebeuren; daarna hang je het op aan je prikbord of maak je er een bureaubladachtergrond van, zodat je het iedere dag kunt zien. Het concretiseren van je doelstellingen en zorgen dat je er subliminaal (onder de drempel van je waakbewustzijn) aan wordt herinnerd, doet wonderen om de dingen die je graag wenst in je leven te verwezenlijken. Aan het eind van het jaar zul je, als je erop terugkijkt, ervan versteld staan hoeveel van deze wensen werkelijkheid zijn geworden. Dit werkt oneindig veel beter dan elk goed voornemen voor het nieuwe jaar en is honderd keer zo effectief.

Een alternatief voor de droomcollage is een beoordeling van je leven. Kies verscheidene ruime domeinen van je leven, zoals je werk, je gezin, je gezondheid, enzovoort en maakt een inschatting van het genoegen dat je nu op die domeinen ervaart en wat je zou willen doen om er verbetering in te brengen.

In Ierland bestaat de traditie om altijd bij de hoofdmaaltijd een stoel aan tafel vrij te houden. Deze plaats is bestemd voor de ongenode gast en bedoeld om hem of haar het gevoel te geven welkom te zijn. Zelf houd ik in mijn levensdomeinen altijd een plaatsje vrij voor de ongenode gast in de vorm van een verrassende doelstelling – iets wat ik zelf niet heb voorzien, maar wat mij een eind vooruithelpt op mijn weg naar levensgeluk. Er zijn jaren geweest dat ik er meerdere heb mogen verwelkomen!

Als je eenmaal je algemene doelstellingen hebt geformuleerd, ga je over tot het uitwerken van meer specifieke oogmerken. Zorg dat je je plannen in positieve bewoordingen formuleert. Probeer eens om, in plaats van ‘Ik wil afslanken’ te schrijven, een formulering te gebruiken als ‘Ik wil er graag beter uitzien en me beter voelen’. Of in plaats van ‘Om dat doel te bereiken ga ik op dieet en vermijd alle suikers en koolhydraten’ probeer je het met ‘Ik ga smakelijke, gezonde alternatieven proberen’. Dat zou kunnen betekenen dat je een cursus in gezond koken gaat volgen, of bij elk bezoek aan de markt of supermarkt een of twee nieuwe soorten groente of fruit koopt. Door voornemens positief te formuleren, en wel zodanig dat je er iets mee wint, maak je het doel begerenswaardig en de moeite waard om ernaar te streven – zelfs in het geval dat je gewicht wilt verliezen.

Wanneer je je doelstellingen positief hebt geformuleerd, som je daaronder alle hulpbronnen op die je ter beschikking staan om jou te helpen ze te verwezenlijken. Deze hulpbronnen kunnen allerlei vormen hebben, van vrienden en connecties tot jouw persoonlijke eigenschappen. Ga na hoe je deze dingen kunt aanwenden om je doelstellingen te verwezenlijken.

In het laatste deel van je beoordeling kijk je naar de dingen in je leven waarmee je niet tevreden bent. Deze punten van onvrede kunnen in de loop van het jaar als ijkpunten dienen. Om de zoveel tijd controleer je ze om te zien of je ontevredenheidsniveau daalt. Tegen het eind van het jaar zul je in staat zijn vast te stellen hoeveel succes je hebt behaald door vast te stellen hoezeer deze problemen zijn afgenomen.

Het is zowel bij de droomcollage als de beoordeling van belang de tijd te nemen om een tastbare representatie van je doelstellingen te creëren, zoals het maken van een collage of het uitschrijven of typen van je doelstellingen en de middelen om ze te verwezenlijken. Deze representaties helpen je hersenen om de manieren voor het verwezenlijken ervan te ordenen. Dan begint je onbewuste geest strategieën en manieren uit te werken en worden het meer concrete doelstellingen.

AFFIRMATIES VOOR LEVENSGELUK

Zeg dagelijks tegen jezelf:

 

1     Ik creëer voortdurend gevoelens van vertrouwen, zekerheid en zelfvertrouwen in mijn innerlijk.

2     Ik ben gelukkig omdat ik een gelukkige werkelijkheid voor mezelf creëer.

3     Ik waardeer de wereld om mij heen en beschouw alles wat op mijn pad komt als een geschenk waarvan ik kan leren.

4     Ik vind altijd wel iets goeds in alles en iedereen.

5     Ik ben werkelijk dankbaar voor alles wat ik heb.

6     Ik herken in alle mogelijkheden de geschenken die ze zijn en streef ze moedig en doortastend na.

7     Ik ben persoonlijk verantwoordelijk voor mijn levensgeluk. Ik beschik over het vermogen alles in mijn leven te veranderen wat ik wil veranderen.

8     Mijn welzijn neemt toe met iedere ademhaling die ik doe.

9     Alles wat ik mij kan voorstellen is mogelijk.

10   Als ik mezelf tot verstilling breng en mij openstel voor mijn onbewuste, ontvang ik kennis en wijsheid voor mijn hoogste goed. Ik vertrouw dat alles wat ik nodig heb al in mijn innerlijk aanwezig is.