ÍNDEX DE PERSONATGES

ADÉLAÏDE, MADAME (1732-1800): Personatge real. Sisena filla (quarta noia) del rei Lluís XV de França i Maria Leszczynska, rebesnéta de Maria Teresa d’Àustria, tieta de Lluís XVI, de qui a més va ser padrina. Culta, inquieta, activament involucrada en la política del seu temps, va romandre soltera tota la vida, que va passar al palau de Versalles, on ella i les seves germanes eren conegudes com les mesdames. Va oposar-se aferrissadament a la relació del seu pare amb madame de Pompadour, una de les seves favorites. Després de la Revolució —que va comportar la mort a la guillotina del seu fillol, gran part de la seva família i de la cort— va veure’s obligada a fugir, i va començar un pelegrinatge per Europa que la duria finalment a Trieste, on va morir a l’edat de seixanta-set anys (III).

AURORA: serventa de casa dels Turull (II).

BEAUMARCHAIS, PIERRE-AUGUSTIN CARON DE (1732-1799): Personatge real. Cortesà, polític, estrateg, espia i autor d’obres teatrals molt conegudes, com Les noces de Fígaro o El barber de Sevilla. Va intervenir activament ajudant a finançar, en nom propi i en el del rei de França, la guerra d’independència americana a favor dels revoltats (III).

BULTERINI, AUGUSTO (1835-1923): Tenor lleuger italià, especialitzat en Verdi (II).

BEAUMONT, CHARLES-GENEVIÈVE-LOUIS-AUGUSTE-ANDRÉ-THIMOTÉE D’ÉON (CHEVALIER / MADEMOISELLE D’ÉON) (1728-1810): Personatge real. Espia francès al servei de Lluís XV, el sexe del qual va constituir un enigma durant tota la seva vida, ja que va alternar totes dues personalitats —la masculina i la femenina— durant anys. L’aventurer Giacomo Casanova va certificar que era una dona després de seduir-la l’any 1771. Un grup de metges del rei francès van pronunciar-se en la mateixa direcció. Va viure trenta-tres anys com a dona en els ambients aristocràtics de Londres. Quan va morir es va descobrir que tenia atributs sexuals masculins, tot i que no havia desenvolupat la barba. Es creu que podia ser hermafrodita (III).

CARLES III, REI D’ESPANYA (1716-1788): Personatge real. Tercer fill de Felip V, el primer que va tenir amb Isabel Farnese. Va ser rei de Nàpols i Sicília. D’Espanya ho va ser entre 1759 i la seva mort. D’entre les seves polítiques, típicament il·lustrades, destaquen la reforma econòmica, la importància donada a l’urbanisme i a la cultura. El naixement que va celebrar el 1771 amb la creació d’un concurs públic per a donzelles honestes i pobres a la ciutat de Barcelona va ser el del seu nét Carles Climent Antoni (1771-1774), primer fill del futur Carles IV, que si hagués viscut hauria estat el germà gran de Ferran VII i, en conseqüència, hereu del tron.

DELON (1741-1805): Xocolater establert a Baiona. Forma part de la comissió que visita Barcelona l’any 1777 (III).

FERNANDES (?-?): Personatge real. Xocolater barceloní, membre del gremi de xocolaters de Barcelona i proveïdor de xocolata de la cort versallesca. Va fabricar una màquina per processar la xocolata que va despertar l’interès del gremi de xocolaters de París, motiu pel qual l’any 1777 van enviar una comissió a conèixer l’enginy. Sembla que la màquina va ser exposada en algun moment a la seu del gremi, al carrer de Sant Silvestre de Barcelona, segons explica el cronista Ramon Nonat Comas i recull l’historiador i folklorista Joan Amades (III).

FREY ROVIRA, AINA (1998): Filla de Max Frey i Sara Rovira (I).

FREY ROVIRA, POL (2001): Fill de Max Frey i Sara Rovira (I).

FREY, MAX (1971): Químic, espòs de Sara Rovira (I).

FIDEU, MOSSÈN (1715-1791): rector de la parròquia de Santa Maria del Mar, protector de Marianna (III).

FONT, ROSA CATALINA (1674-1777): Personatge real. Era veïna de Vic i va ser coneguda per viure cent tres anys amb molt bona salut. Segons la necrològica publicada a La Gazeta de Barcelona, prenia xocolata cada dia (III).

GONZÁLEZ DE BASSECOURT, FRANCISCO (MARQUÈS DE GRIGNY I PRIMER COMTE DE L’ASALTO) (1726-1793): Personatge real. Havia nascut a Pamplona, però era d’origen flamenc. Va lluitar contra els anglesos a l’Havana. Capità general de Catalunya des del 1777 fins al 1789, la seva gestió es va caracteritzar per les labors urbanístiques (la més important va ser l’obertura del carrer que durant anys va dur el seu nom, entre la Rambla i la muralla, actual Nou de Rambla) i el seu suport a les arts, especialment al teatre. Va ser cessat per negar-se a reprimir la població pels Rebomboris del Pa i traslladat a Madrid.

GUILLOT, VICTOR PHILIBERT (1759-1832): Secretari —i una mica espia— de madame Adélaïde de France, viu a Versalles. Aspira al càrrec de bibliotecari de palau. Si l’aconseguís, només podria exercir-lo en pau fins a l’any 1789. Després de 1793, i coneixent-lo, potser el més assenyat seria que fugís de França i tornés a la seva estimada Barcelona (III).

ENRIQUETA: Serventa a casa els Sampons (II).

GOLORONS, MARIA DEL ROSER (1866-1932): Esposa de l’industrial Rodolf Lax, s’acaba de traslladar a viure al passeig de Gràcia. És amiga del doctor Volpi (II).

HORTÈNSIA, SENYORA: esposa de l’inventor Estanislau Turull i mare de Càndida (II).

LABBÉ: Xocolater reial, primer de Lluís XV i després del seu nét, Lluís XVI. Viu al palau de Versalles. Forma part de la comissió que visita Barcelona (III).

LLUÍS XV, REI DE FRANÇA (1710-1774): Personatge real. Anomenat pel seu poble «le Bien Aimé» (el benvolgut), al principi va ser molt estimat. Després seria recordat pels seus excessos carnals i els seus escàndols. Dues de les seves favorites són dos dels personatges més coneguts i influents de la història de França: madame du Barry i la marquesa de Pompadour. Casat amb la polonesa Maria Leszczynska, va tenir deu fills, entre ells el delfí Lluís de França, pare de Lluís XVI, que va morir sense regnar. Entre les noies, que en la seva majoria van morir solteres, destaquen madame Adélaïde i madame Victòria.

LLUÍS XVI, REI DE FRANÇA (1754-1793): Personatge real. Va regnar de 1774 a 1789. Va viure tota la vida a Versalles, Va morir a la guillotina, igual que la seva esposa, Maria Antonieta, i altres personatges de la seva família, el 21 de gener de 1793.

LOMBARDI, MARIETTA: Cantant d’òpera nascuda a Pàdua (II).

MADRONA: Majordoma a casa els Sampons (II).

MALESHÈRBES: Xocolater francès, cap del gremi de xocolaters de París (III).

MARIANNA (1754-1824): Comerciant xocolatera, esposa del xocolater Fernandes, du tota sola una botiga de xocolata al carrer Tres Voltes de Barcelona. Personatge basat en la vida de la xocolatera Eulàlia Gallisans, que tenia negoci a la plaça de la Llana de Barcelona i per enfrontar-se al gremi de xocolaters va exercir clandestinament el seu ofici. (III).

MAS-PORCELL, CATERINA: Personatge real. Cantant lírica catalana que va conrear molts èxits al Gran Teatre del Liceu durant quatre dècades, de 1838 a 1878 (II).

MIMÓ: Xocolater de Barcelona, prohom del gremi de xocolaters de la ciutat (III).

ORTEGA: Xocolater, mestre de xocolaters com Oriol Pairot (I).

PAIROT, ORIOL (1970): Xocolater autodidacte. Amic de Max Frey i la seva dona (I).

POMPADOUR, MADAME DE (JEANNE-ANTOINETTE POISSON) (1721-1764): Personatge real. L’amant més cèlebre de Lluís XV, gran promotora de la cultura i les arts durant l’època que va tenir més influència. Era casada amb Charles-Guillaume Lenormant d’Étioles, amb qui va tenir dos fills que van morir de petits. Va esdevenir amant del rei als vint-i-tres anys, es va instal·lar a Versalles i va ser nomenada marquesa. Durant els vint anys següents va ser la impulsora del projecte de l’Enciclopèdia de Diderot, protectora de pintors i escriptors, fundadora de la fàbrica de porcellana de Sèvres —on van treballar molts artesans i artistes i on va donar nom al seu color preferit, el rosa Pompadour. Va morir a Versalles als quaranta-tres anys, potser de tuberculosi, tot i que es va dir que havia estat enverinada per la darrera favorita del rei, madame du Barry, vint-i-dos anys més jove que ella.

ROVIRA, SARA (1969): Dona de Max Frey, filla de xocolaters. Té una xocolateria al carrer de l’Argenteria (I).

SAMPONS, GABRIEL (1806-1870): Xocolater artesà. Té una botiga oberta al carrer de Manresa. Pare d’Antoni Sampons (II).

SAMPONS, ANTONI (1851-1910): Fill de don Gabriel Sampons, xocolater del barri del Born de Barcelona, munta un imperi xocolater (II).

SAMPONS, ANTONIETA (O ANTÒNIA) (1873-1965): Filla única d’Antoni Sampons i de Càndida Turull (II).

TURULL, ESTANISLAU (1799-1873): Inventor barceloní, dissenyador de maquinària industrial durant el període de la industrialització del segle XIX (II).

TURULL, CÀNDIDA (1854-1951): Filla única d’Estanislau Turull i la senyora Hortènsia. Es casa amb Antoni Sampons (II).

VICTOIRE, MADAME (1733-1799): Personatge real. Filla de Lluís XV de França i Maria Leszczynska. Tieta del rei Lluís XVI. Va viure tota la vida al palau de Versalles en companyia de la seva germana Adélaïde. Mai no es va casar. La Revolució la va forçar a emprendre una fugida per Europa que la va dur a diferents ciutats franceses i italianes. Va morir a Trieste.

VOLPI, HORACI (O DOCTOR) (1820-1911): Metge, amic de l’Hortènsia, amant de l’òpera i habitual del Liceu (II).