1. Campions del canvi

Vaig tornar de la guerra el setembre del 1918. Amb el cor ple de joia i una condecoració penjada a la pitrera. M’havien concedit la màxima medalla al mèrit en combat arran de la proposta dels meus soldats, que em consideraven el seu líder a les trinxeres de França.

Just abans de desembarcar al port de Nova York, entre confeti i banderetes, vaig intuir que la meva vida no podia ser altra cosa que una extensió del meu èxit al camp de batalla. Tenia vint-i-dos anys i el futur se’m presentava gloriós.

Un cop incorporat a la vida civil, em sentia tan fort que, en un temps rècord, em vaig treure el títol d’agent d’inversió en borsa. I això tan sols va ser l’inici: el primer any d’exercici a Wall Street vaig guanyar la increïble suma de cent mil dòlars en comissions. Cent mil dòlars de l’any 1919! Tota una fortuna! Les meves recomanacions d’inversió eren encertades. Havia caigut a les urpes de l’atraient remolí de Wall Street i m’encantava.

Però en aquells dies es va produir un episodi en el qual no vaig prendre gaire esment, encara que sens dubte va ser premonitori. Va ser el dia que tenia l’examen per ampliar la llicència de corredor a tot el país. Me l’havia preparat a consciència durant tres mesos i vaig estar a punt de suspendre’l perquè estava malalt; si és que se’n pot dir malaltia d’una ressaca monumental.

Després de tres mesos d’estudiar de valent, la nit abans de l’examen me n’havia anat de copes amb el meu cunyat i, sense adonar-me’n, havia tornat a altes hores de la nit en un estat deplorable. Un cop davant de l’examen, em sabia les respostes, però tenia tant mal de cap que no podia escriure en línia recta. Finalment, vaig aprovar pels pèls. Però, sens dubte, aquell va ser un primer avís. Llavors ja bevia massa.

Malgrat tot, durant alguns anys més, la fortuna només em va oferir aplaudiments. La bonança dels alegres anys vint semblava que era tan sòlida i esplendorosa com l’imperi persa de Nabucodonosor. Em vaig comprar un pis de 150 metres quadrats a Manhattan i el cotxe més car del mercat. Però la beguda ocupava cada dia un lloc més important a la meva vida. Una vida trepidant on cada dia hi havia dinars distingits, festes luxoses i dones guapes ballant al ritme del jazz.

EL DECLIVI

En un moment determinat d’aquest període, no sé exactament quan, la meva manera de beure es va transformar en una cosa seriosa: bevia cada nit i bona part del dia, i m’hi posava tan bon punt havia esmorzat. Alguns amics van intentar prevenir-me, però eren converses que sempre acabaven en discussions agres. La relació amb la meva dona es va començar a deteriorar.

A partir d’aquí, en un període de tres o quatre anys, em sembla, ho vaig perdre tot: feina, casa, amics, salut, respecte per mi mateix, i gairebé la meva dona. Quan tenia ressaca perdia les forces per aconseguir informació per a les inversions, i quan estava borratxo, la sobreexcitació em portava a fer apostes ruïnoses. Del pis luxós que teníem a Manhattan vam passar a una habitació a cals sogres i d’allí, al carrer, perquè ni tan sols ells no van poder suportar la pesta d’alcohol que m’envoltava sempre.

Aleshores vam llogar un pisot miserable a la pitjor zona del Bronx i la meva dona es va posar a treballar de dependenta dotze hores al dia. Quan arribava a casa, rendida de treballar, sempre em trobava torrat, delirant amb alguna de les meves paranoies. Em despertava els matins tan tremolós que m’havia de beure un got de ginebra i mitja dotzena de cerveses per poder esmorzar alguna cosa.

Tot d’una, un antic col·lega de feina em va venir a veure a casa.

—Bill, has de deixar l’alcohol o et matarà —em va dir—. Vine a treballar amb mi. Tu eres un gran agent: el millor que he conegut. T’espero demà a les nou. Junts ho farem.

Aquella era l’oportunitat que calia! Després d’anys sense treballar, a la fi podia tornar a ser jo mateix. Vaig prendre la determinació de no beure mai més. I ho vaig aconseguir! Ja havia tingut prou infern en aquesta vida. Però al final d’aquella setmana, el mateix dia de la paga, m’ho vaig gastar tot en una tremenda borratxera. Vaig tornar a casa al cap de quatre dies, amb el vestit i la camisa bruts, amb una ferum d’alcohol terrible i sense saber on havia passat les últimes cent hores.

Què dimonis em passava? M’havia tornat boig? On era la meva forta resolució? Simplement no ho sabia. Algú m’havia posat una copa al davant i me l’havia pres.

Tots els intents que feia de deixar la beguda acabaven sempre amb fracassos d’aquest tipus. El remordiment, el terror i la desesperació que sentia després eren indescriptibles.

El cos humà és un mecanisme sorprenent, perquè jo vaig aguantar aquest càstig diari durant uns quants anys. Me’n vaig passar més de set bevent quantitats ingents d’alcohol, sense treballar, anant d’una borratxera a una ressaca brutal. Després em venien uns atacs de desesperació que em feien desitjar la mort. Quan, al matí, el terror i l’agonia s’apoderaven de mi, em quedava ben bé una hora abocat a la finestra intentant reunir forces per llançar-m’hi de cap i acabar-ho tot, i després el que feia era odiar-me a mi mateix per ser tan covard.

Vaig ingressar un parell de vegades en clíniques de rehabilitació, però, pel que semblava, era un cas perdut. Un expert em va arribar a dir que jo era probablement un d’aquells casos d’alcoholisme impossibles de curar. El meu cervell tenia una reacció especial amb l’alcohol que no podia controlar.

Quan vaig deixar l’última clínica i vaig tornar a caure en mans de l’ampolla em vaig adonar que em quedava poc temps de vida i gairebé ho vaig agrair. Em vaig acomiadar mentalment de la meva dona: l’estimava. Però no podia més. Estava enfonsat. L’alcohol era el meu amo.

I poc després, en la celebració del Dia de l’Armistici del 1934, va passar una cosa que m’havia de canviar la vida per sempre més. Una cosa que m’havia de catapultar cap a això que ara n’anomeno la Quarta Dimensió de l’Existència. Arribaria a saber què són la tranquil·litat i la felicitat: un estil de vida que es va fent més meravellós a mesura que transcorre el temps.

Un bon dia va sonar el timbre del telèfon. A l’altre costat, la veu d’un antic company de gresques. Ho vaig notar de seguida: estava serè! No recordava cap ocasió en què el meu amic hagués arribat a Nova York sense anar completament gat. Em va sorprendre perquè havia sentit a dir que l’havien internat per demència alcohòlica. Va dir que em vindria a veure a casa.

Vaig obrir la porta i allà el tenia, amb el cutis fresc, radiant. Hi havia alguna cosa als seus ulls. Era inexplicablement diferent. Què li havia passat?

UNA NOVA VIDA

Havia passat que en Bob, el fundador d’Alcohòlics Anònims, als Estats Units dels anys trenta, havia deixat definitivament la beguda i, com un predicador en tasques d’evangelització, s’havia plantat a casa del nostre protagonista per mostrar-li la bona nova: «Tu també pots canviar». Junts van engegar una de les organitzacions més importants per al bé comú que hagi existit mai. Alcohòlics Anònims té actualment uns dotze milions de membres a cent vuitanta països i ha salvat més vides en tota la seva història que cap remei mèdic conegut.

Per què esmento Alcohòlics Anònims en un llibre de psicologia? Perquè aquests homes i dones ofereixen l’exemple de transformació mental més important que s’ha produït en la història i ens demostren d’una manera contundent que sí que es pot canviar. Sí, com de la nit al dia!

Qualsevol persona que hagi conegut el fenomen de l’alcoholisme greu sabrà de què parlo. Es tracta d’un problema realment difícil. És una malaltia increïble que trastorna les persones fins a un punt sorprenent. Abans que sorgís Alcohòlics Anònims, la majoria de metges donava per perduts els casos d’alcoholisme dur. Fins i tot s’argumentava que hi havia d’haver una mena de fenomen al·lèrgic que els feia incurables. Les persones com en Bill hi requeien una vegada i una altra de la manera més salvatge. En general, fins que morien per col·lapse de les funcions vitals.

Però Alcohòlics Anònims, amb el seu intens programa d’intervenció mental, ha curat milions de persones al llarg dels seus vuitanta anys d’existència. Persones que no tan sols s’alliberen de l’addicció, sinó que adquireixen un caràcter nou, que es transformen en persones fortes i felices, serenes, amb unes ganes de viure immenses i amb aquell esclat als ulls que va detectar en Bill en el seu amic aquell dia.

I aquest és el primer missatge d’aquest llibre: tots podem canviar, i ho podem fer de manera radical. Caldrà que ens armem d’un bon mètode i d’unes bones dosis de treball, però la recompensa serà probablement la més important de les nostres vides: esdevenir les persones que volem ser.

L’esclavitud de l’alcoholisme és semblant a l’esclavitud de les pors exagerades o la depressió: impedeixen que gaudim de la vida i que ens desenvolupem amb tot el nostre potencial.

Però sé molt bé per la meva experiència com a psicòleg que, després de trencar les cadenes de la neurosi, totes les persones es mostren a la fi tal com són: individus meravellosos que aprecien immensament la vida.

NEGAR-SE O FER SURF

Moltes vegades, als meus pacients més joves, els poso el símil següent per ajudar-los a comprendre la dimensió del canvi que faran. Els explico que la teràpia busca que ens transformem de la manera següent: fins ara hem estat com uns mals nedadors en una mar arrissada, grisa i amenaçadora. Com que teníem poques habilitats per nedar, la nostra vida ha consistit a mirar de surar, enfonsar-nos, treure el cap un instant per agafar aire, empassar-nos molta aigua salada i continuar incessantment una lluita sense fi.

La teràpia ens convertirà en una altra cosa: passarem a viure com el surfista que, amb unes boniques ulleres de sol damunt del nas i un daiquiri a la mà, cavalca les ones mentre el sol li acaricia la cara.

Per a molts, la vida és així: una cosa que dominen i de la qual gaudeixen. Quan miren el cel al matí, els primers raigs de sol els parlen de les delícies de l’existència, del plaer de sentir-se bé i de saber-se forts i feliços.

Benvinguts a aquest curs de transformació personal: esteu a punt d’emprendre el camí del surfista.

En aquest capítol hem après que:

• En aquesta vida, són molts els qui han canviat com de la nit al dia: milers de persones.

• Per tant: es pot fer!

• Allà fora hi ha una manera de viure en què es gaudeix gairebé tota l’estona. Aprenguem-la!