INVENTARI DE MONTSÓ
(Text actualitzat)
En l’any de 1289, el dia 10 de Juny, frare A. de Timor Castellà de Montsó, reconec restabliment del castell i de tota la batllia[2] de Montsó, així en deutes, en viandes com en altres coses, presents frare G. de Castellvell; frare Gilabert de Cervià; frare Bernat d’Algars, cambrer; frare Borranç, comanador de la vila; frare P. de Montesquiu, comanador de Cofita[3]; frare Joan de Torreseques, comanador de Castelló; frare R. de Sent, senyor comanador de Llitera; frare R. Cerdà, comanador de la Ribera; frare P. de Muntanyana, i els altres frares d’aquest convent.
Primerament hi ha en el castell dotze ausbergs, sis amb capmalls i sis sense capmalls, nou camisols, quatre guarniments de cavall, nou cobertes i una davantera de cavall, cinc parells de calces de ferro, tres barbudes[4], quatre penarts[5], tres espases, tres maces de ferro, unes cuirasses, vuit perpunts, una gran ballesta de corn[6], cent escuts i cent cofres, una ballesta de corn turca i una altra de corn de torn, dues ballestes de corn d’estrep, vint ballestes de fusta amb corn i de dos peus, tres ballestes de fusta d’estrep. També hi ha, en la batllia de fora, tres camisols, tres ausbergs, un amb capmall i un amb perpunt, quatre capells de ferro, un elm, tretze ballestes de fusta, quatre d’estrep i tres de corn. També hi ha, repartits entre el castell i la batllia quaranta-vuit captius i una captiva, quaranta-una mules i un rossí[7] per traginar i llaurar, cinc rossins i dues mules que cavalquen els frares de la batllia…, tretze vaques, tres vedells i dues vedelles, cinc jònecs[8], un toro, dotze egües, tres mules i un mulat[9] sobrer, tretze bèsties someres i cent-vuitanta dos porcs eixivernats[10]. També hi ha, repartits entre el castell i la batllia seixanta-un bacons de cansalada, vuit-cents nou caps entre ovelles i cabres eixivernats i dos-cents cinquanta moltons per a la taula del castell. També proveïment en la sabateria, de cuiro prim i gruixut fins a Nadal, i en la sastreria teixit de lli, i en la ferreria ferro i acer fins a Nadal. També disposa el castell per a la seva despesa de setanta-cinc K.[11], entre farina i blat, que seran suficients, amb el que vingui dels molins, fins a l’agost. Vi i oli suficient fins que arribi el novell. A part de tot això romanen entre el castell i la batllia sis-cents cinquanta K. de blat, quatre-cents quintars d’ordi i resten en el castell quatre-cents quintars d’oli dels quals assignem cent quintars a la cena[12] del Rei, i cent quintars per a comprar mestura[13] per a almoina i la companya[14] i dos cents quintars per a les sèquies i altres obres que són tot dia necessàries de fer en el Castell.
També deu un home de Fraga per senyal d’enguany, tres-cents deu sous i de fa temps, el noble R. de Montcada, tres-cents deu sous. Les companyes estan pagades fins al dia del capítol. El Castell i la batllia romanen sense cap deute.