EEUWIG LEVEN

VACCINATIES, BLOEDEN EN ANDER VERMAAK

Er is tot op heden nog
niets gevonden in de
biologie dat wijst op
de onvermijdelijkheid
van de dood.

– RICHARD FEYNMAN, GEDEELD
WINNAAR VAN DE NOBELPRIJS
NATUURKUNDE VAN 1965

Niet het leven, maar
een goed leven zou
vooral gewaardeerd
moeten worden.

– SOCRATES

Dit wordt het kortste hoofdstuk over een langer leven dat ooit is geschreven. Laat het beginnen, zoals alle goede korte hoofdstukken, met een verhaal over twee apen: Canto en Owen. Deze twee resusaapjes verblijven in de Universiteit van Wisconsin en zijn zó dicht bij identiek als maar kan – met één uitzondering: Canto is op dieet.

Hij krijgt 30% minder calorieën dan normaal. Hij hoort bij een groep apen die half vasten en al zo’n 20 jaar het dierlijke equivalent zijn van de Weight Watchers®. Owen zit in de smullende controlegroep en is heel anders: hij eet wat hij maar wil. In dit experiment van ruim 20 jaar is 37% van de ‘eet, drink en wees vrolijk’-groep al gestorven door oorzaken die met ouder worden te maken hebben. In de calorieën-tellende groep ligt het sterftepercentage veel lager: zelfs bijna twee derde lager.

Annuleer ons gereserveerde tafeltje bij de Cheese­cake Factory maar! Of eigenlijk: hoogste tijd om dineren voortaan maar helemaal over te slaan!

Nee, wacht even, is dat echt het hele verhaal? ­Roger Cohen, wiens vader een arts was die zijn hele leven onderzoek heeft gedaan naar bavianen, had een minder sensationeel standpunt in een ingezonden stuk in de New York Times. Hier is een fragment daaruit:

En zo kom ik bij Canto met weinig calorieën en Owen met veel: Canto ziet er afgetrokken, moe, grauw en ellendig uit met zijn dunne lijfje, bek een beetje open, gekwelde trekken en lege ogen. Zijn hele uiterlijk schreeuwt: ‘Nee, alsjeblieft, niet nog een bord met zaadjes!’

De weldoorvoede Owen is daarentegen een blij baasje met een spottende glimlach, helemaal de relaxte aap, mollig, sprankelende ogen, de volle lippen ontspannen, glanzende vacht. Hij straalt wijsheid uit alsof hij net Kierkegaard heeft gelezen en tot de conclusie is gekomen dat ‘het leven vooruit geleefd moet worden, maar alleen achteruit kan worden begrepen’.

Het is net zo’n verschil als tussen de man die de dooraderde entrecote heeft gekregen en de ander met het o zo magere lendenlapje. Of tussen de man van de Château Grand Pontet St. Emilion bij zijn brie en de ander met water. Zoals Edgar in King Lear opmerkt: ‘Rijpheid is alles.’ Je bereikt geen rijpheid door een appelschil als ontbijt te eten. […]

Als langer leven de kwaliteit van het leven als doel verdringt, krijg je het trieste lot van de aap Canto. 120 jaar worden hoeft van mij niet. Canto ziet eruit alsof hij ernaar hunkert uit zijn ellende te worden verlost. […]

Wij weten niet wat de geest verbergt. Het proces van ouder worden blijft vol raadsels. Maar ik wed dat de vrolijke Owen de zielige Canto overleeft. […] Lachen verlengt het leven. Er is weinig te lachen in de wereld van het caloriearme eten en ik twijfel er niet aan dat het dikkerdje Owen het laatst lacht.1

Als het ons doel is om zo lang mogelijk te leven, is er een lange lijst, een eindeloze lijst, van dingen die we niet mogen. Maar vrees niet: een langer leven hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Voor de heren kan het zo eenvoudig zijn als een paar websites blokkeren en een beetje mannelijk gedrag intomen. De pro-ejaculatielobby stortte in 1992 in, toen de New York Times met het verhaal kwam:

IN ELK GEVAL BIJ WORMEN IS ONTDEKT DAT SPERMA PRODUCEREN
HET LEVEN VAN EEN MAN VERKORT

Dr. Wayne Van Voorhies van de Universiteit van Arizona had rondwormen zichzelf laten ombrengen door te copuleren. In zijn onderzoek leefden rondwormen die niet mochten paren, gemiddeld 11,1 dag, terwijl rondwormen die hun broek mochten laten zakken, een karige 8,1 dag leefden. Nooit hun kleinkinderen zien opgroeien, nooit aan golfen in St. Andrews toegekomen.

Het is een triest verhaal van lusteloze scrotums (of wat wormen ook daarvoor in de plaats hebben).

‘De genen en biochemische processen bij rondwormen zijn hetzelfde als bij mensen en andere zoogdieren,’ legt dr. Philip Anderson van de Universiteit van Wisconsin uit.

De Times verbond de logische punten in hun conclusie: ‘Voortdurende spermaproductie eist haar tol bij mannen, met mogelijk als oorzaak het gebruik van complexe enzymen of biochemische processen met schadelijke metabolische gevolgen. […] Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen [vrouwen leven gemiddeld 6 jaar langer] kan wel eens te maken hebben met spermaproductie.’

En dan ook nog niet meer ejaculeren! Het is alsof er is ontdekt dat flossen slecht voor je is. Geen vermoeiende seks meer of pijnlijke polsen. Probleem opgelost. En je leeft misschien wel 37% langer!

In de queeste naar een langer leven kun je beter het zekere voor het onzekere nemen, om eventuele onnodige risico’s of onbekende gevolgen te vermijden. Om te leven heb je per slot van rekening niet veel nodig. Lucht, water, pap met een beetje eiwitten en een dak boven je hoofd – meer niet. Je zou dus kunnen zeggen: waag je niet buitenshuis, niet rijden of op reis gaan, en je zeker niet blootstellen aan andere menselijke wezens, die kattenniesziekte of luieruitslag kunnen hebben.

Vanzelfsprekend leidt dit niveau van risicomijdend gedrag tot wat we allemaal willen: een lang rotleven.

Maar laten we aannemen dat jij een van de weinige (miljarden) mensen bent die een zekere mate van plezier en vrijheid in het leven willen. Dan is de echte vraag niet: ‘Hoe kan ik tegen alle kosten langer leven?’, maar: ‘Hoe kan ik langer leven zonder de kwaliteit van mijn leven ernstig te verslechteren?’

De meest voor de hand liggende aanpak zou dan zijn eten, drinken en vrolijk zijn, en geloven dat een paar lachpartijen en smakelijke calorieën méér op den duur de meeste wetenschappelijke theorieën verslaan. Volgens mij klopt dat.

De tweede aanpak, te volgen naast de eerste, is behandelingen overwegen die minimaal hinderlijk zijn en volgens de wetenschappelijke literatuur bij de mens zouden moeten werken.

EEN SELECTIE

De lijst van geselecteerde behandelingen moet je vervolgens ethisch filteren. ‘Ethisch’ kan vaag zijn, maar een voorbeeld is dit: als je een vrouw bent en je wilt jezelf vrijwaren van kanker, kun je besluiten een voldragen zwangerschap aan te gaan voor je 20ste. Er zijn wetenschappers die menen dat dat ‘de effectiefste natuurlijke methode is om jezelf tegen borstkanker te beschermen’. Dat komt door het hormoon HCG.

Moet je dus maar kinderen krijgen voor je 20ste? Ik zou zeggen dat langer leven een onvoldoende goede reden is, te meer daar er een ander leven mee gemoeid is. Deze optie schrappen we dus van onze lijst.

Als we het kaf van het koren willen scheiden, zijn er 4 kandidaten die in aanmerking komen:

  • resveratrol
  • injecties met het immunosuppressieve middel rapamycin2
  • alzheimervaccinaties
  • stamceltherapie

Zo haal je de 200 of meer, vooral als je ze in combinatie toepast.

En ik gebruik ze niet.

Maar… waarom niet? Net als sommige wetenschappers ben ik van mening dat het je richten op globale therapieën (middelen of behandelingen met brede moleculaire effecten) zonder data over de gevolgen voor de mens op de lange duur de verkeerde route is, een route vol onvoorspelbare bijwerkingen.

Resveratrol bijvoorbeeld is tegenwoordig vrij verkrijgbaar. Bijna alle onderzochte soorten werken levensverlengend, maar het kan ook oestrogeenreceptoren blokkeren of activeren. Kan dat invloed hebben op andere metabolische of hormonale systemen en de vruchtbaarheid verstoren bij regelmatig gebruik? Dat weten we niet. Daarom gebruik ik resveratrol alleen maar in hogere doses gedurende korte tijd voor het uithoudingsvermogen, terwijl ik mijn bloedwaarden laat controleren. Ik gebruik het absoluut niet om mijn leven te verlengen.

Een ander voorbeeld betreft telomerase-activeerders als TA-65. Daarvan wordt aangenomen dat ze het aftellen van onze chromosomenklok, onze ‘telomeren’, vertragen. TA-65 kan zo’n $ 15.000 per jaar kosten. Is het mogelijk dat je door de celdeling te bevorderen de kans vergroot op gevaarlijke kankerwoekering? Misschien. Onze technologie is niet zo ver dat de ene of de andere uitkomst gegarandeerd kan worden, en dus vermijd ik TA-65 ook.

Maar als we ons heil niet kunnen zoeken in globale therapieën, waar ligt het beloofde land dan?

Tot we bij Walmart een RoboCop-metamorfose kunnen kopen met regeneratieve geneeskunde, staan er een paar alternatieven op een tweede lijstje. En die gebruik ik momenteel. Ze zijn allemaal niet duur, low-tech en zonder veel risico. De meeste bieden ook voordelen op het gebied van atletische mogelijkheden en lichaamsopbouw, zelfs als de levensverlengende effecten later worden ontmaskerd.

1. CYCLI VAN 5-10 G CREATINEMONOHYDRAAT (KOSTEN: $ 20/MAAND)

Creatinemonohydraat, populair onder sporters sinds het in 1993 in de handel kwam, is sinds kort bruikbaar om alzheimer, parkinson en de ziekte van Huntington tegen te gaan of te voorkomen.

Al zo’n 20 jaar wordt er onderzoek gepubliceerd over het gebruik door de mens van creatinemonohydraat. Omdat er in mijn familie, van vaders- én van moederskant, alzheimer en parkinson voorkomen, is dat een goedkope verzekering: ik neem 5-10 g creatinemonohydraat in poedervorm per dag, elke maand 2 weken achter elkaar. Als jij dat ook wilt doen, adviseer ik de leverenzymen (BUN) goed te volgen samen met alle gebruikelijke stoffen bij een bloedtest, om nierproblemen te voorkomen. Complicaties zijn zeldzaam, maar voorkomen is beter dan genezen. Nergens is dat meer waar dan bij verlenging van de levensverwachting.

2. PERIODIEK VASTEN (PV) EN PROTEÏNE-CYCLING (KOSTEN: GEEN)

Hoe zou het zijn als die arme hongerige Canto alleen zo nu en dan hoefde te vasten om langer te leven?

Voortdurend te weinig eten is tenslotte niet zonder risico. Alleen al door de afname in de productie van geslachtshormonen kunnen onder andere amenorroe (het stoppen van de menstruatie) en osteoporose ontstaan.

Het lijkt erop dat je de veronderstelde levensverlengende effecten van beperkte calorie-inname kunt nabootsen en zelfs overtreffen met periodiek vasten (PV), zelfs als je tijdens de eetfase 2× zo veel calorieën neemt als normaal en je dus in totaal evenveel calorieën binnenkrijgt.

Verschillende variaties op PV- en semi-PV-schema’s zijn populair binnen experimentele subculturen:

Fast-5: Vast 19 uur lang, te beginnen als je naar bed gaat, en eet dan 5 uur zo veel als nodig is om je honger weg te krijgen. Dat wordt veel gedaan voor matig gewichtsverlies, dat meestal in de derde week begint en met gemiddeld 1 pond per week daarna doorgaat.3

Onderzoek wijst erop dat PV dezelfde levensverlengende voordelen biedt als beperkte calorie-inname, mits je eet terwijl het licht is. Dat zou dan betekenen dat Fast-5 beter is voor vetverlies dan voor een lang leven.

ADCR: Alternate Day Caloric Restriction (ADCR) houdt in dat je om de dag 50-80% minder calorieën eet. Gevoeligheid voor insuline, auto-immuunziekten en zelfs astma blijkt al na 2 weken te verbeteren.

Proteïne-cycling: dr. Ron Mignery, de schrijver van Protein-Cycling Diet, oppert dat zelfs één enkele dag per week je eiwitinname beperken met maximaal 5% van het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft, effecten kan opleveren die vergelijkbaar zijn met beperkte calorie-inname van langere duur.

Als periodiek vasten en beperkte calorie-inname een reactie van genetisch zelf-behoud opwekken,4 kan proteïne-cycling zinvol zijn. Er bestaan geen absoluut noodzakelijke koolhydraten. Als je alleen je calorieën (of koolhydraten) beperkt, levert dat niet onmiddellijk een biologische noodsituatie op. Daarentegen kan zelfs een korte afwezigheid van essentiële aminozuren als lysine voldoende zijn om de knop om te draaien. Die ‘knop’ triggert hier een proces van celhuishouding dat autofagie heet en waarvan het doel in dr. Mignery’s woorden is: ‘De cel ontdoen van gedegradeerde en opgehoopte eiwitten, die door de andere recyclingmechanismen van de cel niet zijn aangepakt.’ In principe stel je veroudering uit of draai je die terug, als je de rommel sneller wegwerkt dan die zich kan ophopen.

Ik experimenteer momenteel met proteïne-cycling van 18 uur5 én van een hele dag. Ik denk (maar het is puur gissen) dat je zo ook eiwitsynthese tijdens overmatig eten kunt laten toenemen. Precies om die reden gebruik ik voor spiergroei eens per week de proteïne-cycling van 18 uur; meestal eindigt die op mijn zaterdagse smokkeldag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Hier is een voorbeeldmenu voor 1 dag minder dan 5% eiwitten, ontleend aan dr. Mignery. Het is bepaald geen slow-carbdieet. Als je wel eens hebt geleden onder dieetellende, zou je dit moeten proberen:

Gevarieerd ontbijt – Voor het ontbijt mag je tarweproducten (arm aan lysine) zoals toast, muffins of bagels, mits tarwe de enige substantiee eiwitbron is en de calorieën ervan fors worden aangelengd met calorieën uit niet-eiwitbronnen (boter, suiker, sap, fruit, enz.).

Toast met champignons, uien en jus – Je kunt het vet of de vleesjus dikker maken met zetmeel en dat over de toast sprenkelen.

Spinazie met azijn – Diepvriesspinazie (< 200 g) in de magnetron en op smaak brengen met azijn (maakt niet uit welke) voor een bijna-eiwitvrij gerecht met de warmte en ‘bite’ van vlees.

Vleesvervangers – Je kunt een plak aubergine uit de magnetron tussen een broodje doen: het lijkt qua vorm en structuur iets op vleeswaren. Zwarte olijven geven ook iets van de structuur van vlees zonder de eiwitten.

Vervangers voor bonen – Peulvruchten bevatten veel eiwit en kun je niet eten in de eiwit-arme fase van proteïne-cycling. Maar in plaats van bonen kun je cassavebolletjes (tapiocaparels) nemen. Die komen uit de tropische keuken en zijn te koop in veel verschillende maten en kleuren. Je kent ze als je ooit bubbelthee hebt gedronken.

Zo doe ik het: eerst sprenkel ik vette jus over een schaaltje tapiocaparels. Geintje! Ik eet op vrijdag vroeg (18.00 uur) en begin dan met vasten. Om ongeveer 10.00 uur de volgende ochtend (16 uur later) eet ik 200 g spinazie met azijn en kruiden, 1 snee zuurdesemtoast met veel boter, en geniet van dat alles met een groot glas grapefruitsap. Smullen. Na 12.00 uur eet ik mijn gebruikelijke chocoladecroissants en zet de rest van mijn smokkeldag de bloemetjes flink buiten.

3. DE VERLOREN GEGANE KUNST VAN HET BLOEDEN (KOSTEN: GEEN)

Dacht je dat aderlaten uit de mode is sinds de tijd van de heksenvervolging? Niet helemaal. Ik zet mijn kaarten op een grote heropleving – en dat heeft te maken met overtollig ijzer. Men gaat ervan uit dat dat meer dan oestrogeen gedeeltelijk verklaart waarom hartaanvallen bij vrouwen na de overgang (niet ervóór) evenveel voorkomen als bij mannen. Sinds 2001 ben ik voor de zekerheid maar bloeddonor.

En ik ben niet de enige. Aan de medische faculteit van de Universiteit van Boston wordt een onderzoek uitgevoerd naar 100-jarigen in New England. Het is het grootste en meest omvattende onderzoek ter wereld naar mensen die 100 zijn of ouder. Wetenschappelijk hoofdmedewerker dr. Tom Perls leidt het onderzoek. Hij geeft elke 8 weken bloed en bootst zo het ijzerverlies na van de menstruatie, in de mening dat hij dan langer leeft: ‘IJzer is een kritieke factor in het vermogen van onze cellen om die nare moleculen te produceren die vrije radicalen heten en een belangrijke rol spelen bij het ouder worden. […] Misschien gaat het er gewoon om dat je minder ijzer in je lichaam hebt.’

Er is ruim bewijs dat ijzerreductie door flebotomie (aderlaten) niet alleen de insulinegevoeligheid kan verbeteren, maar ook sterfte door kanker en andere doodsoorzaken kan terugdringen. Er is een correlatie tussen hoge ijzervoorraden en een toename in hartaanvallen bij verder gezonde mannen, terwijl bloed geven negatief correleert met ‘cardiovasculaire incidenten’.

Dr. Michael Eades en dr. Mary Dan Eades adviseren te streven naar een ferritineniveau van 50 mg/dl in het bloed, wat meestal haalbaar is (als je niveau niet boven de 400 zit) met 1-4 bloedtransfusies met steeds 2 maanden ertussen.6 Geen bloedzuigers voor nodig. Als je meer pesticiden en andere giftige stoffen wilt verwijderen die uit de omgeving worden opgeslagen in vet, kun je twee dingen doen: spreek af dat je een dubbele hoeveelheid bloed komt geven én drink een kop koffie met cafeïne ongeveer 60 minuten voordat je naar de bloedbank gaat. In afgenomen bloed zitten die giftige stoffen altijd, en dus ben je geen aso door tijdelijk die hoeveelheid te vergroten.

Hoewel sommige wetenschappers beweren dat ijzerdepletie nodig is om volledig van de voordelen voor het hart te profiteren, lijkt het me geen kwaad te kunnen om gebruik te maken van de positieve implicaties van tientallen andere onderzoeken.

Ze zullen het er wel niet gauw over eens zijn, maar zelfs als je je eigen leven niet wilt verlengen, wil je misschien wel dat van een ander redden.

Karma is wat karma doet.

Een klein bloempje graag

Hans Christian Andersen, de Deense schrijver van sprookjes als ‘De kleine zeemeermin’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’ zei het misschien het mooist: ‘Alleen leven is niet genoeg. Een mens moet zon, vrijheid en een klein bloempje hebben.’

Het leven langer maken ten koste van de kwaliteit ervan is zinloos. Het is makkelijker (en luier) om je te richten op minderen en vermijden, maar een leven vol voortdurend afzien is geen leven vol vrijheid. Het fijnst is een goed leven, niet alleen een lang leven. En daar horen waarschijnlijk een slokje rode wijn en wat cheesecake bij.

Misschien zelfs een ejaculatie hier of daar.

MATERIAAL EN TRUCJES

Bloed geven Als je een hoog ijzergehalte hebt (zoals ik, toen ik sinaasappelsap aan mijn dieet had toegevoegd), is bloed geven een makkelijke en karmisch positieve manier om dat niveau omlaag te krijgen. Via de site www.sanguin.nl/donor kun je een bloedbank in Nederland vinden, een afspraak maken en levens redden.

Alcor (www.alcor.org) Misschien wil je bij het eerste teken van terminale ziekte je lichaam laten invriezen, voor het geval de technologie de beslissende stap voorwaarts zet? Dat kan in de VS bij Alcor in Scottsdale (Arizona), waar juweeltjes als het hoofd van Ted Williams liggen opgeslagen, naar men zegt.

Transcend: Nine Steps to Living Well Forever door Ray Kurzweil (www.fourhourbody.com/transcend) Kurzweil, door het blad Inc. de ‘rechtmatige erfgenaam van Thomas Edison’ genoemd, stelt dat mensen met belangstelling voor ‘radicale levensverlenging’ vooral moeten zorgen dat ze door de volgende 20 jaar heen komen, om dan te kunnen profiteren van vooruitgang als DNA-herprogrammeren en submicroscopische robots die cellen repareren. In dit boek wordt een overzicht gegeven van de 9 kerngebieden om je leven te verlengen.

Protein-Cycling Diet door dr. Ron Mignery (www.fourhourbody.com/protein-cycle) Volgens dit boek, gratis te lezen via deze link, kun je door één enkele dag per week je eiwitinname te beperken tot maximaal 5% van de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt, vergelijkbare effecten bereiken als door beperkte calorie-inname gedurende langere tijd.

Methuselah Foundation (www.mfoundation.org) Dit is een non-profit, medische liefdadigheidsinstelling gewijd aan een langer gezond leven voor de mens. De stichting biedt ook het NewOrgan Network aan voor wie orgaandonatie nodig heeft, en maakt het zo makkelijker om bij vrienden en familie aan te kloppen voor hulp.

Immortality Institute (www.imminst.org) Het Immortality Institute is een internationale non-profitorganisatie. De missie van het instituut is: ‘de vloek van de onvrijwillige dood overwinnen’. Hoewel ik niet dol ben op het woord ‘vloek’, ben ik wel zeer gesteld op het forum op deze site, waar honderden zelf-experimenteerders (maar ook wetenschappers met een goede staat van dienst, die hier onder een pseudoniem bijdragen) verrassende resultaten en vooruitgang melden van het gebruik van experimentele supplementen, middelen en andere nog niet goedgekeurde behandelingen.

Snowball (www.fourhourbody.com/snowball) Als je te vaak aan de dood denkt, lijkt het leven te akelig serieus. Kijk eens op deze site. De zaak komt er weer door in het juiste daglicht. Heus.

1Roger Cohen, ‘The Meaning of Life’, New York Times, 19/07/2009, ingezonden stuk.

2Rapamycin veroorzaakt langs chemische weg autofagie, dat via ‘proteïne-cycling’ (zie verderop) op natuurlijke wijze wordt bereikt.

3Zie: www.Fast-5.com/content/summary.

4Een beetje zoals de winterslaap bij sommige soorten.

5Van na het avondeten tot de volgende lunch.

6Uit: The Protein Power Life Plan.

Body een lijfboek
4f049c67037a02.html
4f049c67037a03.html
4f049c67037a04.html
4f049c67037a05.html
4f049c67037a06.html
4f049c67037a07.html
4f049c67037a08.html
4f049c67037a09.html
4f049c67037a010.html
4f049c67037a011.html
4f049c67037a012.html
4f049c67037a013.html
4f049c67037a014.html
4f049c67037a015.html
4f049c67037a016.html
4f049c67037a017.html
4f049c67037a018.html
4f049c67037a019.html
4f049c67037a020.html
4f049c67037a021.html
4f049c67037a022.html
4f049c67037a023.html
4f049c67037a024.html
4f049c67037a025.html
4f049c67037a026.html
4f049c67037a027.html
4f049c67037a028.html
4f049c67037a029.html
4f049c67037a030.html
4f049c67037a031.html
4f049c67037a032.html
4f049c67037a033.html
4f049c67037a034.html
4f049c67037a035.html
4f049c67037a036.html
4f049c67037a037.html
4f049c67037a038.html
4f049c67037a039.html
4f049c67037a040.html
4f049c67037a041.html
4f049c67037a042.html
4f049c67037a043.html
4f049c67037a044.html
4f049c67037a045.html
4f049c67037a046.html
4f049c67037a047.html
4f049c67037a048.html
4f049c67037a049.html
4f049c67037a050.html
4f049c67037a051.html
4f049c67037a052.html
4f049c67037a053.html
4f049c67037a054.html
4f049c67037a055.html
4f049c67037a056.html
4f049c67037a057.html
4f049c67037a058.html
4f049c67037a059.html
4f049c67037a060.html
4f049c67037a061.html
4f049c67037a062.html
4f049c67037a063.html
4f049c67037a064.html
4f049c67037a065.html
4f049c67037a066.html
4f049c67037a067.html
4f049c67037a068.html
4f049c67037a069.html
4f049c67037a070.html
4f049c67037a071.html
4f049c67037a072.html
4f049c67037a073.html
4f049c67037a074.html
4f049c67037a075.html
4f049c67037a076.html
4f049c67037a077.html
4f049c67037a078.xhtml