SLOTGEDACHTEN
We maken onszelf
ellendig óf we maken
onszelf sterk. Dat kost
evenveel werk.
HET PAARD VAN TROJE
‘Een ultramarathon lopen kan niet goed voor je zijn. Ik kan me niet voorstellen hoe dat in’s hemelsnaam goed voor je lichaam kan zijn,’ zei ik.
Ik was niet happig op duursporten. Hardlopen was niks voor mij en dat was altijd al zo geweest. Brian MacKenzie lachte: ‘Lichamelijk goed voor je? Nee. Maar je herstelt wel weer. En ik kan je verzekeren: als je 50K loopt of 100 mijl en over de finish komt, ben je niet meer dezelfde man als die aan de start stond.’
Ik dacht even na, en toen hapte ik.
Ik had tientallen keren een vreemd golfeffect gezien in de krachtsportwereld, maar om de een of andere reden had ik nog nooit de punten verbonden met duursport. Misschien net zoals jij de punten niet hebt verbonden met sommige onderwerpen in dit boek. Wat is per slot van rekening in een kenniseconomie de waarde van meer deadliften of 2% vet verliezen? Of van een homerun slaan?
In één woord: overdracht.
Mijn vader raakte in 10 maanden meer dan 30 kg vet kwijt en werd 3× zo sterk. Bij zijn jaarlijkse medische onderzoek zei zijn dokter dat hij wel het eeuwige leven kon hebben. De lichamelijke veranderingen waren ongelooflijk, maar de eigenaardige bijwerkingen van het programma vormden de sterkste prikkels om door te gaan. Mijn vader legde het zo uit:
Heel raar. Ik voelde me altijd als de onzichtbare man, maar nu vragen mensen mij veel meer naar mijn mening en nemen ze me serieuzer. Van niet opgemerkt worden veranderde ik in iemand die wordt opgemerkt. Naast de esthetische en prestatievoordelen is er ook een enorm sociaal voordeel. Ik ben mijn onzichtbaarheid kwijt.
Als je 20 of 25 kg kwijtraakt en doet waarvan je eerst dacht dat het onmogelijk was, begin je ook de andere ‘onmogelijkheden’ – je inkomen in een jaar verdubbelen of wat dan ook – als ‘mogelijkheden’ te zien.
Dit boek is een paard van Troje vol onverwachte vormen van overdracht. De bedoeling is dat je er een beter, completer mens van wordt. Het is ook de bedoeling dat je er een rolmodel van wordt voor de mensen om je heen.
Gedeeltelijke compleetheid
Wij schikken ons bijna allemaal in een gedeeltelijke compleetheid, zoals Chad Fowler ook deed voor hij meer dan 45 kg kwijtraakte. Gedeeltelijke compleetheid kan veel vormen aannemen, maar meestal uit het zich in gedachten als: ‘Ik ben gewoon niet [dun, snel, sterk, gespierd, enz.]. Zo is het nou eenmaal. Wat geeft het? Het is niet zo belangrijk.’
Dat zeggen of denken mensen om allerlei redenen. Vaak om een excuus te vinden voor iets uiterlijks waarvan mensen denken dat ze het niet kunnen veranderen. Het mooie is dat bijna alles wel veranderd kan worden. Belangrijker nog, het motief om iets lichamelijks te veranderen is helemaal niet lichamelijk.
In 2007 werd ik door Eben Pagan geïnterviewd voor zijn maandelijkse nieuwsbrief. Pagan leidt een relatieadviesimperium van 30 miljoen dollar per jaar. Een van zijn eerste vragen was: ‘Hoe kan iemand het snelst vanbinnen verbeteren?’ Waarop ik antwoordde: ‘Door vanbuiten te verbeteren.’ Als je zelfverzekerder of effectiever wilt zijn, vertrouw dan niet op simpel door te prikken positief denken en hersengymnastiek, maar leer harder te lopen en meer gewicht te tillen dan je leeftijdsgenoten, of raak die laatste 5 kg kwijt. Het is meetbaar, het is duidelijk, je kunt jezelf niet voor de gek houden. En daarom werkt het.
Denk aan Richard Bransons antwoord op de vraag hoe je productiever wordt: ‘Door training.’
De cartesiaanse scheiding van lichaam en geest deugt niet. Ze beïnvloeden elkaar. Begin met de duidelijke lichamelijke werkelijkheid, en het domino-effect neemt vaak de binnenkant voor zijn rekening.
Compleet worden
Je lichaam heb je bijna altijd onder controle.
Dat komt in het leven zelden voor. Door je gewoon te richten op iets meetbaars in je lichaam kun je voorkomen dat je een ‘Dow Jones-er’ wordt, iemand wiens eigenwaarde afhangt van zaken die grotendeels buiten zijn invloedssfeer liggen.
Het werk gaat niet lekker? Problemen op de zaak? Een gek die je het leven zuur maakt? Tien baantjes zwemmen méér, of 5 sec. van je beste 1600 m af, en het kan nog steeds een prima week zijn.
Door je lichaam te beheersen zit jij aan het stuur van je leven.
Vijftien maanden na haar eerste bevalling won Dara Torres goud op de 100 m vrije slag bij de US Nationals... op haar 40ste. Drie dagen daarna brak ze haar eigen record, gevestigd op haar 15de, op de door jonkies gedomineerde 50 m vrije slag. Op zijn 45ste sloeg George Foreman de 26-jarige Michael Moorer knock-out en werd wereldkampioen zwaargewicht boksen, de titel die hij 20 jaar eerder verloren had aan Muhammad Ali.
Jack ‘de Dipsea-duivel’ Kirk liep de beruchte Dipsea-loop voor het eerst in 1905. Daarna liep hij hem nog 67 keer, de laatste op zijn 94ste, en brak daarmee het record voor opeenvolgend gelopen wedstrijden van Johnny Kelley, de legende van de marathon van Boston. Jacks veel aangehaalde uitspraak was: ‘Je stopt niet met hardlopen omdat je oud wordt. Je wordt oud als je stopt met hardlopen!’
Gewoon gedeeltelijke compleetheid niet accepteren.
Zet de volgende stap: pak een pen en maak een lijstje van alle dingen in het fysieke domein waarin je berust dat je er niet goed in bent. Stel jezelf dan de vraag: als alles lukte, waar zou ik dan heel goed in willen zijn? Omcirkel die alternatieve werkelijkheden.
Die lijst, met de cirkels die je aanstaren, is jouw blauwdruk niet alleen voor een nieuw lichaam, maar ook voor een heel nieuw leven. Het is nooit te laat om jezelf opnieuw uit te vinden. De informaticus Alan Kay zei eens: ‘De beste manier om de toekomst te voorspellen is hem uit te vinden.’ Waar begin jij?