4

La complicitat amb els poderosos era sempre la prioritat de Joan Murgades, encara que flirtegés amb els clandestins. Alguns creien que les opcions de què Mossaràbia disposava per emancipar-se de la Confederació passaven perquè els personatges al capdamunt de la piràmide social, que sempre havien fet el joc als ocupants, es plantegessin un canvi i donessin suport als insurrectes.

Aquesta semblava l’evolució de Joan Murgades, empresari de Tóldoth, principal accionista d’un grup de societats amb vincles en sectors com ara l’aeronàutica, la distribució d’aliments o la banca, un imperi l’origen del qual radicava en una agència de publicitat i en una modesta editorial. L’aportació tecnològica en el camp mediàtic de les empreses Murgades no tenia parangó en el planeta, un procés de creixement i d’innovació forjat a base d’esforços incalculables, d’obstinació, de convicció, d’un caràcter treballador, i també de subvencions públiques i de corrupteles amb el consentiment de les autoritats catalanes que havien mirat durant molt de temps cap a l’altra banda mentre ell es lucrava amb contractes públics pactats sense concurs o amb impostos desviats a través de filials domiciliades en territoris exempts de tributació.

No obstant això, Murgades havia experimentat un canvi d’afinitats quan els potencials nínxols de negoci en el conjunt de la Confederació havien estat adjudicats a un altre grup amb domicili en un altre estat. Potser, pensava ell, els catalans cada cop toleraven menys els seus anticossos mossàrabs. «Es tracta d’una qüestió de dignitat», havia afirmat l’empresari en subscriure algun manifest a favor de les reivindicacions autòctones.

El suport de Murgades a les demandes de més autogovern i de respecte per les diferències lingüístiques i culturals havien proporcionat un caire moderat a les aspiracions del país. Ja no eren un grapat de nihilistes i pollosos els que estaven disposats a arriscar per recuperar les antigues llibertats, sinó que es tractava d’un venerable home de negocis, algú que s’hauria avingut també a editar els escrits d’en Màrius Gal·lè si hi hagués tingut accés i els hagués llegit perquè la fermesa no implicava, considerava l’empresari, la pèrdua de cordialitat amb els catalans, i més quan els catalans i la unitat política havien proporcionat substanciosos beneficis en el passat. Llàstima, creia Murgades, que a Barcelona cada cop estiguessin més suspicaços, que no escoltessin els batecs de la Meseta, que qualsevol discrepància procedent del sud, fins i tot la dels mossàrabs moderats com ell, fos percebuda com un desafiament sobiranista contra les essències de la Confederació i, en conseqüència, que qualsevol tímida demanda de normalitat política fos replicada des de les institucions amb una pluja d’insults i d’humiliacions.

—De vegades em pregunto per què hem arribat a aquesta incomprensió —havia comentat Murgades a algun dels seus col·laboradors—, però em temo que sempre ha estat així i que no ho volíem veure.

La «dignitat», entenia Murgades, se la podia haver confitada si el negoci hagués continuat rendint, però la marginació dels centres de decisió confederal i el drenatge confiscador de recursos cap a Catalunya o cap a altres estats més complaents amb l’statu quo era massa clamorosa. El descarat trasllat d’infraestructures cap a regions considerades més fidels estava erosionant les possibilitats de creixement. Calia començar a desbrossar altres alternatives: dependre menys de Catalunya i obrir la porta al comerç amb els andalusins i amb les potències asiàtiques, que semblaven haver triat el nord d’Àfrica i el sud peninsular per desembarcar a Occident i inundar-lo amb les seves exportacions i els seus capitals.

L’olfacte de Joan Murgades havia ensumat les oportunitats del gir ideològic —quina gran farsa que els capitals no tenen ideologia!, pensava. Però també percebien el canvi de sensibilitat les autoritats de la Confederació, que marcaven de prop els més mínims gestos de rebel·lia dels mossàrabs; entenien que allò tan suculent per a Murgades equivalia, per a ells, a transitar cap al penya-segat i a col·locar la Confederació en estat de xoc.

Havien interceptat els seus pensaments fins i tot abans que Murgades en fos conscient. Una cosa similar a la miasma que s’havia estès contra una persona modesta com la Mira Claramunt: no havia calculat que els petits gestos de vegades desencadenen reaccions brutals. També s’hi havia afegit un comportament ingenu i despreocupat si es té en compte —només que Murgades hagués llegit amb una mica de perspicàcia el relat dels seus antecedents familiars— que la seva fortuna, com succeïa amb l’origen de la majoria de fortunes de la Catalunya Nova, procedia d’una usurpació, de la violència primigènia en què sovint es funden els grans llinatges. Una convulsió que estava a punt de reproduir-se en contra seu perquè des dels centres de decisió consideraven que la seva rebel·lia, tot i les bones formes, havia creuat un límit intolerable.

Hauria d’haver sospitat fins i tot del silenci. Qualsevol senyal d’irrealitat era susceptible de transformar-se en el preludi de la destrucció.

Quan l’empresa matriu es va traslladar a la nova seu, cap a un dels edificis cupulars de l’eixample de Tóldoth, els encarregats d’instal·lar els nexes de comunicació van treballar una setmana més del previst. Murgades recordava que durant l’operació s’havia presentat aquell tècnic tan extravertit amb accent valencià que havia irromput al seu despatx en una hora intempestiva amb el pretext de col·locar alguna taula de conductors que multipliqués la transmissió de dades. L’empresari l’havia acabat convidant a un cafè, tot xalant amb els acudits de mossàrabs que el valencià explicava amb gràcia. No va copsar que el desgavell del trasllat era la traducció de la fragilitat i que les incidències amables eren torpedes a punt d’esgaiar els vincles amb les coses sòlides.

En el fons, ell encara no havia reconegut l’estat de guerra latent que anava escalfant el circuit de les relacions amb la Confederació. Com que la regla continuava essent la pau, Murgades entenia que no havia fet res dolent. Al capdavall, la prudència l’havia portat —i encara el portava— a donar suport a una causa i a la contrària. A col·locar-se a la dreta del Prínceps quan venia en visita oficial, mentre alhora finançava les iniciatives de promoció de la llengua mossàrab en contra de les prohibicions expresses de les autoritats confederals. Després, quan la patronal catalana va marginar-lo, es va dedicar a relacionar-se amb més intensitat i menys cautela amb els grups que plantejaven un nou estatus polític per a Mossaràbia. No pensava que la seva integritat perillés. Com la Mira Claramunt, també Joan Murgades havia cregut en la democràcia.

Gairebé no es va adonar de res. No va patir. El seu microlleuger salpava d’un dels barris benestants de la ciutat, amb les mansions envoltades de gespa que clapejaven el vessant indolent d’un turó allunyat del nucli antic i que contrastava amb el rost on s’amuntegaven els balcons, els sortints, les façanes clivellades i els porxos decadents de la zona de l’alcassaba.

Havia recollit l’amant que vivia en un petit pavelló proper a la casa familiar. Si alguna cosa calia envejar-li, és que Murgades havia gestionat amb un tacte exquisit els conflictes de la vida privada. El rerefons cultural —i els diners— potser havien ajudat les seves dones a acceptar amb naturalitat el règim poligàmic, una pràctica de relacions socials que la Catalunya cristiana, platònica i enemiga de la carn no s’empassaria mai. Murgades sempre pensava que els catalans eren una colla d’amargats i que les seves neurosis tenien força a veure amb la precarietat sexual que els caracteritzava. No hi havia fantasies, ni benestar, ni humor.

Almenys va gaudir d’uns instants de plenitud. Sentia la presència de la pell suau de la dona, el perfum afruitat, el contacte ardent amb el seu cos i la velocitat de la nodrissa que els conduïa a algun refugi rural on passar uns dies de calma. Va estalviar-se la por i la certesa de l’absurd. Una au de foc va acabar de sobte amb aquella allau de plaers sensorials. En l’àmbit zenital, ja enmig de les vagaroses boires de la tarda esllanguida, un immens coet va estripar tots els detalls. Una resplendor va igualar la pell, la terra i el metall.

Després ja només va restar el firmament.

Germans del sud
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
mapa.xhtml
part0001.xhtml
Section0001.xhtml
Section0002.xhtml
Section0003.xhtml
Section0004.xhtml
Section0005.xhtml
Section0006.xhtml
Section0007.xhtml
part0002.xhtml
Section0008.xhtml
Section0009.xhtml
Section0010.xhtml
Section0011.xhtml
Section0012.xhtml
Section0013.xhtml
Section0014.xhtml
Section0015.xhtml
Section0016.xhtml
Section0017.xhtml
Section0018.xhtml
Section0019.xhtml
Section0020.xhtml
Section0021.xhtml
Section0022.xhtml
Section0023.xhtml
Section0024.xhtml
Section0025.xhtml
Section0026.xhtml
Section0027.xhtml
Section0028.xhtml
Section0029.xhtml
Section0030.xhtml
Section0031.xhtml
Section0032.xhtml
Section0033.xhtml
Section0034.xhtml
Section0035.xhtml
Section0036.xhtml
part0003.xhtml
Section0037.xhtml
Section0038.xhtml
Section0039.xhtml
Section0040.xhtml
Section0041.xhtml
Section0042.xhtml
Section0043.xhtml
Section0044.xhtml
Section0045.xhtml
Section0046.xhtml
Section0047.xhtml
Section0048.xhtml
Section0049.xhtml
Section0050.xhtml
Section0051.xhtml
Section0052.xhtml
Section0053.xhtml
Section0054.xhtml
Section0055.xhtml
Section0056.xhtml
Section0057.xhtml
Section0058.xhtml
Section0059.xhtml
Section0060.xhtml
Section0061.xhtml
Section0062.xhtml
Section0063.xhtml
Section0064.xhtml
Section0065.xhtml
Section0066.xhtml
part0004.xhtml
Section0067.xhtml
Section0068.xhtml
Section0069.xhtml
Section0070.xhtml
Section0071.xhtml
Section0072.xhtml
Section0073.xhtml
Section0074.xhtml
Section0075.xhtml
Section0076.xhtml
Section0077.xhtml
Section0078.xhtml
Section0079.xhtml
Section0080.xhtml
Section0081.xhtml
Section0082.xhtml
part0005.xhtml
Section0083.xhtml
Section0084.xhtml
Section0085.xhtml
Section0086.xhtml
Section0087.xhtml
Section0088.xhtml
Section0089.xhtml
Section0090.xhtml
Section0091.xhtml
Section0092.xhtml
Section0093.xhtml
Section0094.xhtml
Section0095.xhtml
Section0096.xhtml
Section0097.xhtml
Section0098.xhtml
Section0099.xhtml
Section0100.xhtml
Section0101.xhtml
Section0102.xhtml
Section0103.xhtml
Section0104.xhtml
Section0105.xhtml
Section0106.xhtml
Section0107.xhtml
Section0108.xhtml
Section0109.xhtml
Section0110.xhtml
part0006.xhtml
Section0111.xhtml
Section0112.xhtml
Section0113.xhtml
Section0114.xhtml
Section0115.xhtml
Section0116.xhtml
Section0117.xhtml
Section0118.xhtml
Section0119.xhtml
Section0120.xhtml
Section0121.xhtml
Section0122.xhtml
Section0123.xhtml
Section0124.xhtml
Section0125.xhtml
Section0126.xhtml
Section0127.xhtml
Section0128.xhtml
Section0129.xhtml
Section0130.xhtml
Section0131.xhtml
Section0132.xhtml
Section0133.xhtml
Section0134.xhtml
autor.xhtml
notes.xhtml