Wereldreeks Europa 02 - Op Bezoek in Nederland
Nederland, het dichtbevolkte landje aan de Noordzee, is wereldwijd bekend als het land dat onder de zeespiegel ligt. Zonder de waterwerken, het product en tevens het symbool van de strijd tegen het water, zou het land voor een groot deel onderlopen. Maar er is meer. De handel heeft het land vroeger veel rijkdom gebracht en er mede voor gezorgd dat de blik blijvend naar buiten is gericht.
Op eigen bodem zijn Nederlanders een nuchter volkje. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, luidt al gauw het commentaar als iemand iets buitensporigs doet.
Desondanks heeft Nederland zowel vroeger als nu opvallende persoonlijkheden voortgebracht op velerlei gebied. Denk maar aan Rembrandt, Michiel de Ruyter, maar ook Johan Cruyff en DJ Tiësto.
Ooit was het een land met uitgestrekte bossen en groene weilanden, maar door de enorme bevolkingsgroei moeten de Nederlanders tegenwoordig heel zuinig zijn op de natuur die nog rest. Het land is bijna volgebouwd en heeft een dicht wegennetwerk.
Wist je dat:
... bijna alle Nederlanders een fiets hebben?
... de wegen desondanks dagelijks verstopt zitten met files?
... de oranjegekte eigenlijk nauwelijks iets te maken heeft met het koningshuis?
... brandnetels gemeen prikken als je ze aanraakt?
... koeien tegenwoordig vaker op stal staan dan in de wei?
"Op bezoek in..." maakt deel uit van de Wereldreeks, een serie informatieve landenboeken voor kinderen. Elk deel in de reeks is gewijd aan één land. Op een toegankelijke eigentijdse manier laten de boeken de kinderen kennismaken met het land, de geschiedenis, het landschap, de bevolking, tradities en de cultuur. Alle delen zijn rijk geïllustreerd en de doorlopende tekst is doorspekt met anekdotes, weetjes en verhaaltjes.
NBD|Biblion recensie
Dit deel uit de informatieve 'Wereldreeks. Op bezoek in...Europa', waarin al tien delen verschenen over de nieuwe EU-landen, geeft een impressie van Nederland. Na de inhoudsopgave en korte inleiding krijgt de lezer in tien hoofdstukken een beeld van de geschiedenis, het land en klimaat, de rivieren, de grote steden, vervoer, godsdienst en nationale feestdagen. Ook is er aandacht voor het onderwijs, de Nederlandse keuken, de economie, toerisme en de natuur. De tekst is veelal erg beknopt, maar geeft een duidelijke eerste indruk van het land. Gekleurde kaders met aanvullende informatie en kleurenfoto's met bijschrift begeleiden de tekst. Op een aantal foto's staan Nederlandse kinderen centraal. Er is op overzichtelijke wijze gebruik gemaakt van verschillende lettertypes en -groottes. Het volwassen taalgebruik is voor jonge lezers pittig; een woordenlijst ontbreekt. Net als de voorgaande delen is dit een aantrekkelijke boek voor op school (bovenbouw basisschool), voor o.a. het maken van werkstukken en spreekbeurten. Op de schutbladen staat een geografische kaart van Nederland en van Europa. Met register. Deze uitgave met ruim A-4 formaat is geschikt voor kinderen vanaf ca. 11 t/m 14 jaar; wellicht ook bruikbaar als kennismaking met ons land.
(Biblion recensie, Jacolien Zwart)
(source: Bol.com)