1

Llafranc, darreria de l’estiu, 1484

En Joan estava estirat sobre l’herba del vessant de la muntanya contemplant una aurora brillant. Ignorava que aquell seria el darrer dia de la seva infantesa.

—Fixa’t —li va dir el pare, alhora que assenyalava alguna cosa en direcció a la mar.

I el vailet va mirar cap als ocells blancs que, grallant, s’enlairaven per damunt de les roques amb les ales esteses, gairebé sense bellugar-les.

—Les gavines?

—No, para atenció.

En Joan no comprenia i va observar el pare. Va estudiar-ne l’expressió, el nas recte i poderós, les celles espesses, la barba i els cabells castanys, i seguidament els ulls felins de color de mel clara, perduts al lluny. Li recordava un lleó; era l’home més intel·ligent i més fort del poble. En Joan provava d’endevinar què mirava i, en no sortir-se’n, va afinar els sentits.

Les onades remorejaven al peu del penya-segat, i els pins sota els quals s’arreceraven desprenien aroma de resina. Va observar la línia de l’horitzó, els nuvolets sobre la mar i l’escuma de les onades que aixecava la brisa. No va veure-hi res d’extraordinari i es va tombar amb gest interrogant cap al pare.

—Guaita els núvols —li va dir ell.

El nen va clavar la vista en aquells volums amb aparença de llana sense filar que, tot i amagar alguna tonalitat grisa a la panxa, mostraven un blanc enlluernador.

—Fixa-t’hi bé, Joan —va insistir en Ramon.

I el vailet va escrutar els cossos arrodonits que canviaven amb mandrosa lentitud, al cel, sense saber a què es referia.

—No els veus?

—Qui?

—Els éssers del cel.

En Joan no va voler preguntar més i va guardar silenci.

—Fixa-t’hi. Que no els veus?

—No.

—No veus aquell cavall que aixeca les potes per saltar? —I va apuntar amb l’índex.

El nen va mirar aquelles formes de llum, cercant l’animal.

—Observa —va reiterar el pare.

I de sobte va veure la crinera, les orelles, el musell i la boca entreoberta d’un ésser fantàstic, fet de núvols, que alçava les potes. Es movia a poc a poc, amb els músculs tensos.

—Ja el veig! —va exclamar en Joan, assenyalant alhora—. És cert, és un cavall!

—I un gran peix al costat? —va demanar l’home.

—Sí que el veig! —va replicar el noi. Es va quedar en silenci uns instants contemplant aquell escenari increïble per prorrompre tot seguit—: I més enllà un gegant, i allà un gos!

Els núvols es desplaçaven amb lentitud però de manera infatigable, mentre els contorns anaven prenent noves formes.

En Ramon Serra va mirar el seu fill somrient; era un nen vivaç de dotze anys, que havia heretat del pare el nas recte, el mentó fort i els cabells castanys, i de la mare, els grossos ulls foscos de mirada observadora. Descobria el món amb entusiasme agraït, i ell gaudia mostrant-l’hi. En Joan apuntava als núvols amb el dit, abstret, descrivint aquells éssers fascinants, i l’home li va acariciar el cap amb amor, satisfet.

Mentre l’escoltava, recorria el paisatge amb els ulls. Més avall, al peu del turó, empetitit per la distància, hi havia el llogarret on vivien, amb poc més d’una dotzena de cases blanques, encara adormides, que s’apinyaven com cercant protegir-se les unes amb les altres. Era diumenge. Al davant s’obria la platja i, després, l’àmplia cala de Llafranc, on el blau de les aigües transparents es combinava amb el color crema de la sorra, el blanc de l’escuma, el gris de les roques i el verd dels pins. Tretes a la sorra de la platja hi havia les quatre barques del poblet, totes de dos rems, menys la seva, La Gavina, de vuit. L’embarcació tenia gravada en un tauló de proa una escena en què en Ramon enlairava l’arpó per caçar una balena. Era obra del petit Joan, que sorprenia tothom amb la seva destresa per tallar la fusta. L’home se sentia orgullós del seu fill, i de la barca.

Tot d’una, va alçar la vista cap a la vasta extensió de la mar i va veure una nau que s’acostava des del sud. Es va incorporar corrugant les celles i va fer visera amb la mà esquerra en un esforç per distingir-la bé.

—Una galera! —va exclamar, i el crit va alarmar el nen—. Baixem corrent al poble, Joan, cal alertar-los.

—Són dolents?

En Ramon el va mirar amb tendresa i, posant-li una mà a l’espatlla, li va dir:

—Quan al bosc vegis que s’acosta una fera, no esperis fins a saber si és gos o llop. Prepara’t per fugir o lluitar. Som-hi!

I va arrencar a córrer camí avall pel sender escarpat, amb en Joan al darrere, seguint-lo com podia; però, ja abans d’arribar al poble, van sentir un campaneig insistent.

—L’ermità també se n’ha adonat! —va cridar el pare.

Al cim del turó, amb una panoràmica formidable sobre la mar, s’alçava una torre de guaita que, alhora, era de defensa; al peu hi havia la capella del sant patró del vilatge, sant Sebastià. Hi vivia un ermità que, a més d’oficiar serveis religiosos, albirava l’horitzó per alertar els vilatans d’amenaces pirates.

El vailet mai no havia sentit la campana tocant a sometent i per primera vegada, aquell dia, va sentir por.

Els veïns eren al carrer en una confusió de plors de la quitxalla i veus dels adults que intentaven carregar apressadament els objectes més preuats. Sobreposant-se als panteixos, en Ramon va alçar els braços:

—És una galera! —Tothom va callar per escoltar-lo—. Ve del sud, navega a favor del vent, però en comptes d’anar únicament a vela, fa remar els galiots a voga viva.

—Ha sortit a caçar! —va exclamar en Tomàs, el segon de bord de La Gavina.

—Sí, i no hi ha cap altra nau a la vista —va prosseguir el pare d’en Joan.

—Entraran a sac al poble! —va proferir en Daniel, un altre dels pescadors.

—No hi ha dubte —va concloure en Ramon—. Escolteu, farem el que hem parlat. Cal posar fora de perill les dones i les criatures, dalt, a la torre de Sant Sebastià. Oblideu-vos de carregar embalums! Agafeu les armes!

En Joan contemplava el pare amb admiració; no només l’obeïen els de la barca, sinó tots els veïns del poble. Era alt, no tant com el seu amic Tomàs, però més robust, i sabia què fer en qualsevol circumstància. El nen va veure la mare, l’Eulàlia, amb expressió angoixada a la porta de casa, abraçant contra els pits plens per la lactància l’Elisabet, de pocs mesos, que plorava desconsoladament. A la vora hi havia la Maria, la seva germana, dos anys més gran que ell, i en Gabriel, el seu germà de deu. Tots dos havien heretat els ulls de color mel clara del pare i ara els obrien amb espant.

En Ramon s’hi va acostar per amanyagar el cap del més petit i després va fer un petó a la galta de la dona.

—No t’amoïnis, tot anirà bé —li va dir, mirant-la als ulls amb un somriure.

L’Eulàlia va sospirar, alleujada, i va provar de somriure mentre ell l’abraçava juntament amb el nadó.

—Però cal afanyar-se —va insistir en Ramon abans d’entrar a la casa.

—Vinga, ràpid! —va cridar la mare—. Joan, ocupa’t d’en Gabriel!

I seguida per la Maria va enfilar, juntament amb la resta de dones, canalla i un parell d’avis armats amb arcs i fletxes, el camí cap a la torre de defensa, la campana de la qual continuava sonant amb una insistència peremptòria. En Joan va comprendre que la galera, realment, venia a empaitar-los i va agafar en Gabriel de la mà, però al cap de poques passes li va dir:

—Vés amb la mama i la Maria, que jo ara us agafo.

Quan va arribar a casa, va veure el pare, que sortia armat amb cota de malla i elm de ferro; duia la ballesta penjada a l’espatlla, juntament amb les sagetes, i al cinyell, l’espasa. En Joan va admirar-ne l’actitud i el poderós braç amb què subjectava l’ascona, la seva llança curta. Clavarien una bona pallissa als pirates, i va dir-se que ell no aniria pas amb les dones, sinó al combat amb el pare, encara que només l’hagués de veure de lluny.

—Joan, vés amb la mare i en Gabriel!

—Ara hi vaig, pare! —I es va precipitar a l’interior de la casa per buscar la llança, una versió de mida reduïda de la feixuga ascona.

En sortir va veure que els homes es dirigien al turó, capitanejats pel pare, protegint la rereguarda de la colla.

«De la mar ens arriba la vida, i de la mar ens arriba la mort», havia sentit dir sovint a en Ramon. I aquell dia la mar s’oferia plana i mansa, amb aquells núvols encara al cel, mentre el sol, elevant-se per damunt del turó, il·luminava a intervals les roques de la banda sud-oest de la cala. Tanmateix, en Joan no va parar esment en aquella bellesa, sinó en la gran nau, amenaçadora, eriçada de rems, que sorgia, precisament, rere les roques d’aquell punt. I de cop i volta, malgrat la distància, el ventijol li va portar una sentor repugnant, barreja de suor, pixats i merda. Va córrer per agafar els homes, torbat pel fàstic i la por.

—És una galera de les grosses, amb tres canons! —va cridar en Tomàs—. I porta gallardets verds. Són pirates sarraïns!

—Ens farem forts a les roques que hi ha a la dreta del camí, després de la pineda —els va recordar en Ramon—. Si ens parapetem bé, els aturarem amb les fletxes i les llances. Cal donar temps a les dones perquè arribin al cim del turó.

—Tant de bo s’acontentin a saquejar el poble i ens deixin en pau —va dir algú.

—No s’aturaran pas, llevat que els obliguem nosaltres —va replicar en Ramon—. No en tindran prou amb el menjar que guardem per a l’hivern i els objectes de les cases. Volen esclaves per vendre i galiots per remar, aquest és el botí.

En Joan ja agafava els altres, quan va veure com la nauseabunda galera virava per entrar a la petita badia amb els rems colpejant amb força, els canons intimidatoris i els pirates amuntegant-se a la proa, assedegats de sang, cridant i brandant les armes. Els tenien al damunt. La seguretat que li donava la petita llança es va esfumar a l’instant, i va córrer per agafar el seu germà Gabriel, del qual era responsable. De seguida va avançar els més reressagats: els que provaven de carregar els béns en fardells improvisats, o estiraven els animals (un porc, un xai, un ruc), amb la qual cosa dificultaven la marxa. Pensaven que un hivern de gana era pitjor que els pirates.

En arribar al costat de la mare, que amb el nadó als braços i els dos germans avançava panteixant pel pendent, va agafar en Gabriel de la mà. Aleshores va ser quan va sentir la cridòria del desembarcament pirata.

Havien superat la primera gran pineda i arribaven a les roques on en Ramon havia dit que es farien forts, quan de sobte els va aparèixer una patuleia d’homes que els tallava el pas, amenaçant-los amb ballestes i llances.

—Els sarraïns! —va xisclar una dona. Els vilatans es van aturar i alguns van començar a recular tot empenyent la resta.

—Obriu el pas! —En Ramon avançava apartant la gent, seguit dels homes armats—. És una emboscada! Ens esperaven!

En Joan va comprendre que la situació era desesperada. Aquells pirates els impedien pujar a Sant Sebastià, i els que corrien per la platja aviat els caurien al damunt. Va mirar la mare, que, sense alè i angoixada, sostenia contra el pit la seva germaneta Elisabet, plorant a llàgrima viva, i la seva germana Maria, que se li aferrava a la faldilla sanglotant. En Gabriel, encongit de por, no li deixava anar la mà. Tot seguit, va observar el pare amb l’esperança que trobés la manera de protegir-los. El va veure dubtar; l’home passava la mirada de la dona i les filles per detenir-la seguidament en els grossos ulls d’en Gabriel, que se’l mirava espantat. Només va ser un instant, però etern per al nen. Va percebre el seu amor, i alhora va comprendre que el pare havia pres una decisió.

—Els hem d’entretenir —va dir als homes. I fitant la dona va cridar—: Continua fins a Sant Sebastià! Salveu-vos!

En acabat, brandant l’ascona i seguit pels veïns, en Ramon es va llançar contra els sarraïns mentre les dones i els ancians arrossegaven la quitxalla turó amunt, cap a la torre de defensa.

Promet-me que seràs lliure
coberta.xhtml
sinopsi.xhtml
titol.xhtml
info.xhtml
dedicatoria.xhtml
cites.xhtml
Part0001.xhtml
Part0002.xhtml
Part0003.xhtml
Part0004.xhtml
Part0005.xhtml
Part0006.xhtml
Part0007.xhtml
Part0008.xhtml
Part0009.xhtml
Part0010.xhtml
Part0011.xhtml
Part0012.xhtml
Part0013.xhtml
Part0014.xhtml
Part0015.xhtml
Part0016.xhtml
Part0017.xhtml
Part0018.xhtml
Part0019.xhtml
Part0020.xhtml
Part0021.xhtml
Part0022.xhtml
Part0023.xhtml
Part0024.xhtml
Part0025.xhtml
Part0026.xhtml
Part0027.xhtml
Part0028.xhtml
Part0029.xhtml
Part0030.xhtml
Part0031.xhtml
Part0032.xhtml
Part0033.xhtml
Part0034.xhtml
Part0035.xhtml
Part0036.xhtml
Part0037.xhtml
Part0038.xhtml
Part0039.xhtml
Part0040.xhtml
Part0041.xhtml
Part0042.xhtml
Part0043.xhtml
Part0044.xhtml
Part0045.xhtml
Part0046.xhtml
Part0047.xhtml
Part0048.xhtml
Part0049.xhtml
Part0050.xhtml
Part0051.xhtml
Part0052.xhtml
Part0053.xhtml
Part0054.xhtml
Part0055.xhtml
Part0056.xhtml
Part0057.xhtml
Part0058.xhtml
Part0059.xhtml
Part0060.xhtml
Part0061.xhtml
Part0062.xhtml
Part0063.xhtml
Part0064.xhtml
Part0065.xhtml
Part0066.xhtml
Part0067.xhtml
Part0068.xhtml
Part0069.xhtml
Part0070.xhtml
Part0071.xhtml
Part0072.xhtml
Part0073.xhtml
Part0074.xhtml
Part0075.xhtml
Part0076.xhtml
Part0077.xhtml
Part0078.xhtml
Part0079.xhtml
Part0080.xhtml
Part0081.xhtml
Part0082.xhtml
Part0083.xhtml
Part0084.xhtml
Part0085.xhtml
Part0086.xhtml
Part0087.xhtml
Part0088.xhtml
Part0089.xhtml
Part0090.xhtml
Part0091.xhtml
Part0092.xhtml
Part0093.xhtml
Part0094.xhtml
Part0095.xhtml
Part0096.xhtml
Part0097.xhtml
Part0098.xhtml
Part0099.xhtml
Part0100.xhtml
Part0101.xhtml
Part0102.xhtml
Part0103.xhtml
Part0104.xhtml
Part0105.xhtml
Part0106.xhtml
Part0107.xhtml
Part0108.xhtml
Part0109.xhtml
Part0110.xhtml
Part0111.xhtml
Part0112.xhtml
Part0113.xhtml
Part0114.xhtml
Part0115.xhtml
Part0116.xhtml
Part0117.xhtml
Part0118.xhtml
Part0119.xhtml
Part0120.xhtml
Part0121.xhtml
Part0122.xhtml
Part0123.xhtml
Part0124.xhtml
Part0125.xhtml
Part0126.xhtml
Part0127.xhtml
Part0128.xhtml
Part0129.xhtml
Part0130.xhtml
Part0131.xhtml
Part0132.xhtml
Part0133.xhtml
Part0134.xhtml
autor.xhtml
notes.xhtml