Després de la mort de Franco
Tots els diaris estrangers publiquen, en els dies abans i després de la mort de Franco, gran quantitat d’informació sobre el que passava i el que podria passar. Catalunya ocupa bona part d’aquest espai periodístic. L’International Herald Tribune es fa ressò que «els catalans volen democràcia i una mica d’autonomia» tot just vint dies abans de la mort de Franco. El diari francès Le Monde escriu, el 12 de desembre, que «Barcelona gira l’esquena a Madrid» en parlar del floriment que experimentava la ciutat en haver-se mort el dictador.
Unes setmanes després, és el britànic The Times que tracta de Catalunya. És en l’edició del 6 de febrer de 1976, amb un article que titula «Els banquers parlen en favor de Catalunya» en què al·ludeix, naturalment, al «pragmatisme» dels catalans, que els separa de la línia combativa basca. El periodista centra el reportatge en unes declaracions de Ramon Trias Fargas i de Jordi Pujol, a qui defineix com a «socialdemòcrata».
El mateix mes, la revista Newsweek del dia 23 i l’International Herald Tribune també del 23, escriuen sobre la reforma política. En el cas del setmanari, es posa l’èmfasi en el paper de les forces armades i dels grups reaccionaris davant dels canvis que s’apropen. Diu que l’exèrcit va emetre dos missatges. «Primer, que no toleraran una “portugalització” de les forces armades. Després, tampoc acceptaran cap mesura que amenaci la unitat d’Espanya, és a dir, cap pla de regionalització que pugui donar plena autonomia a províncies tals com Catalunya o el País Basc». Amb tot, el periodista informa que les últimes setmanes han estat caracteritzades per un acusat increment de la «consciència regional», com ho evidencien «els aldarulls al País Basc i la gran manifestació catalana de la setmana passada a Barcelona. Malgrat que era una ostensible demanda d’autonomia, la manifestació de Barcelona va convertir-se en una manifestació de l’oposició d’esquerres contra el govern. I un concert recent fet per un famós cantant català a Madrid [es refereix al recital de Raimon] va esdevenir una exhibició esquerranosa, la primera veritable manifestació d’esquerres a Madrid des que la ciutat va caure durant la guerra civil».
El Herald, en canvi, es refereix a l’oposició que suscita a Catalunya la proposta del govern de dotar-la d’una «autonomia limitada», que és jutjada pels catalans com a insuficient.