«Doneu a Catalunya llibertat per votar»
A mesura que s’acosta el moment àlgid de la consulta anunciada per al 9 de novembre, l’anàlisi i l’opinió fins i tot traspassen, com s’ha vist en l’article anterior, la barrera de la neutralitat. Un dels casos de més impacte és el que protagonitza el 10 d’octubre de 2014 el periòdic del Regne Unit The Independent accedint a la publicació d’un extens article d’opinió, o gairebé un manifest, que, sota el títol «Doneu a Catalunya la llibertat per votar», signen sis personalitats catalanes: Josep Guardiola, Josep Carreras, Jordi Savall, Joan Massagué, Pol Antràs i Xavier Sala i Martín. L’aparició de la signatura de figures públiques catalanes en mitjans internacionals de prestigi continuarà, i el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, i altres membres del govern, publicarà durant aquests mesos un grapat d’articles en la premsa internacional. Concretem-ho. Entre el 2013 i el 2015, el president Mas signa una quarantena d’articles en diaris de tot el món. I no pas premsa menor. Entre els lectors que poden llegir l’opinió del líder català hi ha els del nord-americà The New York Times i els del britànic The Guardian, on Mas publica fins a tres articles en aquest període, a banda d’un altre del conseller Francesc Homs i un altre de l’alcalde de Barcelona Xavier Trias. Els francesos Le Monde, L’Opinion, Libération (dues vegades) i Le Figaro, o l’alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung, són algunes de les grans capçaleres on el president internacionalitza amb sengles escrits el cas català. Però també hi ha periòdics menys coneguts, com el lituà Lietuvos Zinios, el macedoni Dnevnik, el Morgunbladid d’Islàndia o la publicació argentina Perfil, que també publiquen articles del mandatari català. Mas no és l’únic articulista oficial. El citat Francesc Homs, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, o el secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, són també firmes convidades en la premsa internacional.
No només hi ha articles. En aquest mateix període (2013-2015) el president Mas és entrevistat arreu: O Globo (Brasil); La Repubblica (Itàlia); Publico (Portugal); les cadenes de televisió Euronews i ZDF (Alemanya); el Financial Times (Regne Unit); Le Figaro (França); l’emissora de ràdio France Info; les agències Ansa (Itàlia), Associated Press (EUA), France Presse o Reuters (Regne Unit); el nord-americà The New York Times; la llista d’entrevistes en profunditat amb el president dels catalans és extensa, tot i que també posen l’atenció en altres membres del govern, com la vicepresidenta Joana Ortega, entrevistada per La Stampa.
El govern intenta explicar-se al món amb tota la capacitat estratègica i diplomàtica que té. S’explica cap enfora, però també de portes endins, incrementant la receptivitat amb els corresponsals arribats a casa nostra.