La «GI» i les firmes d’El Punt
La qüestió lingüística és una part evident del nacionalisme, s’afirma en el text, i s’explica com és d’important per als catalans la seva llengua. «El que és una gran victòria per a la Generalitat pot semblar sovint irrisori a l’observador estranger. La tardor passada, per exemple, la coalició de Jordi Pujol va realitzar una proposició de llei al Congrés per tal de restituir a Girona i Lleida les seves denominacions d’origen. Res de malèvol, a priori. Però el Partit Socialista espanyol i el Partit Popular van creure descobrir un ultratge a la sobirania de l’Estat i, doncs, van decidir d’oposar-s’hi. De seguida que es van conèixer les seves intencions, un vent de còlera va escombrar Catalunya… A Girona, el diari El Punt ha recollit firmes per desenes de milers. Fins i tot l’alcalde socialista ha reemplaçat la “e” de la placa de la matrícula del seu cotxe per la “i” de Girona, davant dels nassos de la Guàrdia Civil, que tenia per consigna amonestar els contestataris. Resultat: els dos partits van haver de fer marxa enrera, deixant les seves seccions catalanes en una situació enutjosa…».
«Madrid se sorprèn —continua— que els catalans es repleguin en els seus particularismes en el moment en què Europa està en procés de construcció. Aquesta crítica escandalitza els catalans. Com? Algú els acusa de no ser europeus? Ells, que són políglotes! Que saben l’espanyol i el català, i també el francès i, el negoci és el negoci, cada vegada més l’anglès! Per no citar Jordi Pujol, que parla correntment sis llengües. Quin polític espanyol o francès pot dir el mateix? Quant a Europa: ¿no serà que fa segles que se l’estan mirant a fons? Ja al segle XIII, els vaixells de Jaume I partiren cap a la conquesta dels països costaners de la Mediterrània. “Girant l’esquena a Espanya”, recorda Pujol, “vam fer el comerç amb Europa. Espanya s’ocupava d’Amèrica”».
En tractar dels canals i mitjans de comunicació, revela com la Generalitat ha de donar ajudes financeres i tècniques a les cadenes de televisió en català, companyies de teatre, productores de films… «Aquestes grans inversions produeixen resultats variables. Mentre la cadena de televisió TV3 té molta audiència, els diaris catalans ho tenen malament: els dos diaris més venuts, La Vanguardia i El País, són en espanyol. Una única excepció: el diari El Punt, a Girona». Finalment, es fa ressò de la polèmica que sobre el futur del català va aparèixer en aquella època (a partir de les aportacions de filòlegs gironins), i admet que és difícil de respondre si aquesta llengua està salvada.