The Times i la identitat catalana
El 9 de setembre del mateix any 89, el diari anglès The Times s’esplaia explicant com Catalunya està assumint un important paper a Europa. «Hi ha una frase que se sent una i altra vegada en les converses a Catalunya i a la seva capital, Barcelona: “Volem col·locar-nos en el mapa”. És quelcom que se sent per tot Espanya, ara que el país ha emergit de l’aïllament dels anys de Franco, però és especialment aplicable a Catalunya, la població de la qual té sempre el sentiment de ser diferent». Segons el diari londinenc, els catalans «han intentat durant segles establir distàncies entre ells i el govern central de Madrid», tot i que en reproduir unes declaracions de Pujol això queda molt matisat: «El president de la Generalitat diu que l’objectiu del seu govern fóra combinar un sentit d’identitat catalana i de nacionalisme català amb “la nostra pertinença a Espanya”».
El reportatge presenta un panorama econòmic i cultural tan atractiu que es veu obligat, en un moment del text, a aclarir que «no tot és perfecte: hi ha freqüents disputes entre la Generalitat i el Govern central de Madrid. Pujol diu que Madrid no sempre ha respectat la identitat nacional de Catalunya, però en matèries importants, inclosa la política econòmica, ell i la seva coalició han donat suport al govern socialista de Felipe González». The Times tracta dels preparatius de les Olimpíades a Barcelona, de la situació de la indústria i l’economia catalanes i, també, del potencial turístic del país, sobretot gràcies a la Costa Brava. Una foto de la platja de Tossa amb la Vila Vella al fons il·lustra la peça informativa sobre el turisme.
D’altra banda, el número del mes de setembre de la revista GEO en versió francesa dedica un dels seus reportatges a parlar de Barcelona, de qui diu que «sempre està oberta a Europa i a més enllà». Segons aquesta revista —que el 1992 hauria de publicar com a tema central del número de març un dels millors dossiers sobre Catalunya que mai s’hagin difós—, Barcelona és molt propera a França, «d’on li vénen les idees i l’aire dels temps. La gran metròpoli de Catalunya ha estat preservada de les tendències aïllacionistes que han pesat a l’Espanya del segle XX».